Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 30 aprilie, condamnarea definitivă a lui Corneliu Bârlădeanu la 8 ani de închisoare pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală. Instanța Supremă a respins recursul pe care Corneliu Bârlădeanu l-a formulat împotriva sentinței instanței de fond. Corneliu Bârlădeanu, care are rang de episcop retras, urmează a fi încarcerat. Condamnarea apare în urma unei investigații publicate de site-ul Să fie lumină.
Alături de fostul episcop a fost condamnat pentru infracțiuni similare și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru. În cazul său, judecătorii au redus pedeapsa inițială cu un an, Jitaru urmând să execute 14 ani și 2 luni de detenție.
Pe lângă condamnare, judecătorii i-au interzis lui fostul episcop de Huși dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 5 ani după executarea pedepsei. De asemenea, timp de cinci ani după ce va ieși din închisoare îi va fi interzis să se apropie sau să comunice cu victimele.
Peste 100 de violuri au fost reținute în sarcina lui Corneliu Onilă și Sebastian Jutaru. Pe lângă condamnare, aceștia au fost obligați de instanță să achite 170.000 de euro celor trei victime. Suma va trebui plătită în solidar cu Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur Huși, considerate părți responsabile civilmente pentru faptele celor doi clerici. Pe lângă plata daunelor morale, cei doi inculpați și părțile responsabile civilmente au fost obligate să plătească și aproape 100.000 de lei cheltuieli judiciare.
Investigația jurnaliștilor de la „Să fie lumină”
Punerea sub acuzare a fostului episcop de la Huși a venit în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” în urmă cu cinci ani.
Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în anul 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei preoți au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.
Reporterii „Să fie lumină” au dezvăluit atunci că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Jurnaliștii au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot. În urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.
Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.
Evoluția lui Corneliu Bârlădeanu
Corneliu Bârlădeanu a fost întronizat în fruntea Episcopiei Huşilor în 2009, pe când avea 43 de de ani, fiind cel mai tânăr episcop al României. La eveniment a fost prezent și președintele de atunci, Traian Băsescu.
Întreaga sa evoluţie arhierească a lui Corneliu Bârlădeanu a fost una fulminantă, ajungând vicar la Episcopia Huşilor la doar jumătate de an de la tunderea la monahism. Instruit în Germania, unde a studiat începând cu anul 1993 la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg – Germania, fostul episcop al Huşilor a activat ca asistent în cadrul aceleiaşi facultăţi, la catedra de Teologie şi Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe.
A ajuns la Catedrala Episcopiei Huşilor în noiembrie 1997, când a fost tuns în monahism, ulterior fiind hirotonit ierodiacon, ieromonah, respectiv protosinghel. În Eparhia Huşilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar şi consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de către PS Episcop Ioachim al Huşilor vicar administrativ al Eparhiei, iar în iunie 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit.