Fostul președinte al CJ Buzău Marian Bîgiu, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul președinte al CJ Buzău Marian Bîgiu, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Marian Bîgiu a fost condamnat, joi, de magistrații Tribunalului București la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul este judecat pentru trafic de influență.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În același dosar, Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome — Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influență.

Instanța a dispus confiscarea sumei de 75.000 de euro de la Marian Bîgiu și menținerea sechestrului asigurător luat la data de 14 octombrie 2015 până la concurența sumei totale de 75.000 euro.

Pe 22 octombrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Surdu și Cristinel Bîgiu pentru cumpărare de influență, respectiv trafic de influență.

Anchetatorii susțin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect "Proiectarea, execuția și modernizarea drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău".

DNA precizează că suma de bani urma să fie dată în mai multe tranșe la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

În aceeași lună, susțin procurorii, Gabriel Surdu a remis, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranșă, 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

"În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea și i-a promis că îl va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă (...). La rândul său, Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși inculpatului Bîgiu printr-un intermediar", se arată într-un comunicat al DNA.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei.

"Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro", precizează DNA.

AGERPRES (AS — autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …