Fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism, suspendat patru ani în cadrul afacerii Lîsenko

Fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism, suspendat patru ani în cadrul afacerii Lîsenko

Fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism (RUSAF), Dmitri Şliahtin, precum şi patru foşti membri ai forului rus, au fost suspendaţi patru ani în cadrul afacerii Lîsenko, a anunţat, miercuri, Unitatea pentru Integritate Atletismului (AIU), citată de AFP.

Dmitri Şliahtin, dar şi Artur Karamian (fost membru al Consiliului), Aleksandr Parkin (ex-director executiv), Elena Orlova (fost administrator) şi Elena Ikkonikova (fostă coordonatoare antidoping) au fost suspendaţi pentru că au încercat să-l acopere în 2018 şi 2019 pe săritorul în înălţime Danil Lîsenko, supus unei anchete antidoping după ce a furnizat documente false şi explicaţii false.

Cei în cauză pot face apel la decizie.

În 2019, Unitatea pentru integritatea atletismului (AIU) a raportat ca înalţi oficiali ruşi au minţit şi au falsificat documente pentru a explica unde se afla săritorul Danil Lîsenko, atunci când acesta trebuia să se supună unui control antidoping inopinat.

Din acest motiv, preşedintele de atunci al RUSAF, Dmitri Şliahtin, a fost înlăturat, iar câteva zile mai târziu şi-a prezentat demisia irevocabilă.

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a pedepsit Rusia cu patru ani de izolare internaţională pe plan sportiv, din cauza dopajului instituţionalizat, iar sportivii ruşi pot participa doar sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 amânate pentru anul acesta, precum şi la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.

De asemenea, RUSAF are termen până pe 1 martie pentru a prezenta un plan de reformă şi rămâne sub ameninţarea unei excluderi a Federaţiei internaţionale şi de neparticipare a sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?