Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, otrăvit cu metale grele în închisoare. Riscă să moară

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, otrăvit cu metale grele în închisoare. Riscă să moară

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Șaakașvili a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare și riscă să moară în cazul în care nu primește un tratament adecvat, conform unui raport medical difuzat, luni, de echipa sa juridică, relatează AFP, conform Agerpres .

Mihail Șaakașvili a fost otrăvit în închisoare. FOTO Profimedia

Saakavșili, în vârstă de 54 de ani, care este şi liderul opoziţiei în această ţară din Caucaz, a fost transferat la spital în urmă cu un an după ce a făcut greva foamei timp de 50 de zile , ţinută ca protest împotriva încarcerării sale pentru abuz de putere, încarcerare pe care el o denunţă drept politică.

Într-un raport oferit publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith declară că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului șef de stat şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele".

Cu un grad rezonabil de certitudine medicală", aceşti agenţi toxici, printre care mercur şi arsenic, au apărut în organismul lui Mihail Saakaşvili după otrăvirea lui, a afirmat Smith.

Conform autorilor acestui raport ce datează din 28 noiembrie, Saakaşvili primeşte un tratament medical care îi este nefast fără o supraveghere corespunzătoare.

Riscul crescut de mortalitate este iminent” fără un tratament adecvat, „care pare să-i fi fost refuzat sau care este indisponibil" în Georgia, a avertizat Smith.

Autorităţile georgiene au dat asigurări că Mihail Saakaşvili are parte de toate îngrijirile necesare, preşedinta Salome Zurabişvili susținând că revine justiţiei să hotărască dacă el trebuie pus în libertate din motive de sănătate.

Un alt medic, Mariam Jişkariani, care a prezidat un consiliu de medici ce l-au examinat pe Saakaşvili, a spus, luni, că el fusese „diagnosticat cu leziuni cerebrale şi o neuro-intoxicaţie". „El suferă de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu menţinerea lui în detenţie", a adăugat ea.

Tengiz Tsuladze, membru al unui consiliu de medici alcătuit de mediatorul pentru drepturi georgian, a declarat că Saakaşvili „a pierdut peste 40 de kilograme" în timpul detenţiei sale.

Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a fost întemniţat în luna octombrie a anului 2021, la câteva zile după ce se întorsese dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava