Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad şi-a înregistrat candidatura pentru un nou mandat

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad şi-a înregistrat candidatura pentru un nou mandat

Fostul preşedinte al Iranului Mahmoud Ahmadinejad candidează pentru un nou mandat, relatează miercuri dpa. Ahmadinejad s-a prezentat miercuri la Ministerul de interne de la Teheran pentru a-şi înregistra oficial candidatura în vederea alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 18 iunie.

Considerat în trecut un adept al liniei dure, în ultima vreme Ahmadinejad a exprimat critici la adresa actualului sistem şi candidatura sa va fi cel mai probabil respinsă de Consiliul Gardienilor, care analizează "dosarele".

Fostul şef de stat între 2005 şi 2013, acum în vârstă de 64 de ani, nu a putut lua parte la alegerile precedente, din 2017.

În timpul primului său mandat în fruntea ţării, Ahmadinejhad s-a bucurat de popularitate în rândul adepţilor liniei dure, al conservatorilor şi clericilor, deşi unele din politicile sale au ridicat semne de întrebare spre finalul mandatului, mai ales prioritatea acordată creşterii capacităţilor nucleare ale ţării, care a atras sancţiuni internaţionale ce au aruncat Iranul într-o criză economică.

Stilul său politic, caracterizat printre altele de ameninţări regulate la adresa Israelului şi negarea Holocaustului, a contribuit la marginalizarea Iranului pe scena internaţională, iar spre finalul ultimului său mandat Ahmadinejad a fost abandonat chiar şi de o parte din aliaţii săi conservatori.

După plecarea sa de la preşedinţie, Mahmoud Ahmadinejad a fost citat frecvent în media iraniene cu critici la adresa guvernului şi a sistemului judiciar şi şi-a manifestat pe Twitter interesul faţă de sporturi, mai ales fotbal american şi baschet. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis