Fostul prim-ministru turc Mesut Yilmaz a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani

Fostul prim-ministru turc Mesut Yilmaz a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani

Mesut Yilmaz, care a fost de trei ori prim-ministru al Turciei, a încetat din viaţă vineri la Istanbul, la vârsta de 72 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat familia acestuia, transmit EFE şi AFP.

Ahmet Mesut Yilmaz a fost şef al guvernului în anii '90 pe când conducea Partidul Patriei, ANAP, de centru-dreapta. Cel de-al treilea mandat al său a fost şi cel mai lung, între 1997 şi 1999, în timp ce primele două au fost de scurtă durată, mai puţin de jumătate de an fiecare.

Mandatele sale au fost traversate de crize, într-un deceniu marcat de coaliţii guvernamentale instabile, scandaluri politice şi intensificarea conflictului cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ultimul său mandat s-a desfăşurat sub semnul unor tensiuni puternice cu Siria vecină. În 1998, Yilmaz l-a ameninţat pe preşedintele sirian de la acea vreme, Hafez al-Assad, că-i ''va scoate ochii'' pentru susţinerea oferită de acesta PKK.

Yilmaz, născut la 6 noiembrie 1947 în oraşul Rize, la fel ca şi actualul preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan, suferea de cancer la plămâni de mai mulţi ani şi a fost operat în mai multe rânduri. Mesut Yilmaz se afla la spital, unde era tratat după ce cancerul dăduse metastaze la creier.

Mesut Yilmaz a mai ocupat şi postul de ministru al informaţiei, ministru al culturii şi turismului, ministru de externe şi vicepremier. Totodată, el a fost numărul doi în ultimul guvern de coaliţie care, la sfârşitul anului 2002, a predat frâiele puterii actualei formaţiuni de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), conservator islamist, al preşedintelui Erdogan.

Bănuit de malversaţiuni în timpul privatizării unei bănci în anii '90, Yilmaz a fost primul fost şef de guvern turc judecat pentru corupţie de Curtea Supremă, însă în cele din urmă s-a renunţat la acuzaţiile împotriva lui. El a încercat să revină în politică în 2007, fără să înregistreze un veritabil succes.

Yilmaz a avut doi băieţi, unul dintre ei fiind găsit împuşcat în propria casă, în anul 2017.

Preşedinţia i-a adus un omagiu, apreciind că Mesut Yilmaz a fost ''una dintre personalităţile proeminente ale vieţii politice turce''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu