Fostul primar din Jilava Adrian Mladin, trimis în judecată pentru o mită de peste 1 milion de euro

Fostul primar din Jilava Adrian Mladin, trimis în judecată pentru o mită de peste 1 milion de euro

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar de corupție, el fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani sub forma instigării și fals intelectual sub forma participației improprii, după ce a cerut peste 1 milion de euro de la doi oameni de afaceri care activau în domeniul construcțiilor.

În prezent, Adrian Mladin se află în penitenciar, unde execută o pedeapsă de 5 ani și 10 luni închisoare primită într-un alt dosar de retrocedări ilegale de terenuri.

Alături de Mladin a fost trimis în judecată și Marian Constantin, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Potrivit unui comunicat al DNA, începând din vara anului 2008, după ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, Adrian Mladin a instituit un "regim de control" al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite.

Concret, în perioada 2008 — 2011, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim "autoritar" (context folosit pentru a pune presiune pe "victimele" — dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri, iar, în unele situații, și cu complicitatea lui Marian Constantin, Adrian Mladin a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite.

Astfel, Adrian Mladin a pretins și primit de la un antreprenor în domeniul construcțiilor, care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro). La cererea lui Mladin, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare — cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv.

În ambele cazuri, Mladin a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente — certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.

DNA mai spune că Adrian Mladin a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, respectiv sumele de 327.000 euro și 1.975.060 lei, precum și trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei), iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei).

Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la Marian Constantin (a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de Mladin.

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de Adrian Mladin se ridică la suma de 1.090.500 euro.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Adrian Mladin și Marian Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Pe 21 decembrie 2011, 14 februarie 2012 și 11 iulie 2016, Adrian Mladin a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în alte trei dosare, pentru infracțiuni similare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

2 Hopa, s-a trecut la pasul doi? / Propaganda rusă încearcă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea

3 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral

4 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

5 Emil Boc reacționează dur: E o palmă. Conducerea centrală ne-a sfidat! Răsucești cuțitul în rană și mai pui și…