Fostul secretar de stat american Colin Powell a încetat din viaţă (fişă biografică)

Fostul secretar de stat american Colin Powell a încetat din viaţă (fişă biografică)

Colin Powell, fost secretar de stat american şi fost consilier pe probleme de securitate naţională, a încetat din viaţă la 18 octombrie 2021, la vârsta de 84 de ani, pe fondul unor complicaţii generate de infecţia cu noul coronavirus, potrivit Reuters şi AFP.

A fost primul afroamerican care a condus Departamentul de Stat al SUA (20 ianuarie 2001-26 ianuarie 2005), potrivit https://history.state.gov/ .

S-a născut la 5 aprilie 1937, în Harlem, New York. A absolvit City College of New York, perioadă în care şi-a început serviciul militar, alăturându-se Reserve Officer Training Corps (ROTC). După absolvire, în 1958, a fost numit locotenent în US Army. În timpul celor 35 de ani în slujba forţelor terestre ale SUA a fost implicat în două misiuni în Vietnam (1962-1963), a fost detaşat ulterior în Germania de Vest şi în Coreea de Sud. A absolvit un MBA în cadrul Universităţii George Washington şi a beneficiat de bursă în cadrul programului White House Fellowship în 1972, conform www.history.com .

Cariera militară l-a recomandat pentru numirea, în 1987, de către preşedintele Ronald Reagan în aparatul consilierului pe probleme de securitate naţională, pentru ca ulterior să fie consilierul pe probleme de securitate naţională (1988-1989). A fost avansat la gradul de general, în 1989, şi a fost desemnat de preşedintele George W Bush în funcţia de şef al Statului Major Interarme. În cei patru ani în care a gestionat, din cea mai înaltă funcţie de comandă, forţele armate ale SUA, s-a confruntat cu situaţii de criză care au vizat circa 28 de focare de conflict pe mapamond, printre care Operaţiunile Scutul Deşertului şi Furtună în Deşert, în Irak. A lăsat, în calitate de strateg militar, ceea ce avea să fie denumită drept ''Doctrina Powell'' - folosirea unei forţe de foc impresionante împotriva adversarului pentru maximizarea victoriei pe câmpul de luptă cu înregistrarea unui număr cât mai mic de victime.

A fost desemnat secretar de stat în timpul administraţiei George W. Bush. Mandatul său a fost marcat de situaţia delicată din Orientul Mijlociu, şi de această dată având de gestionat intervenţia militară din Irak (2003), dosarul sensibil al conflictului palestiniano-israelian, propunând soluţia creării unui stat palestinian independent, situaţia tensionată între India şi Pakistan din 2001-2002, crizele din Liberia (2003) şi Haiti (2004). Şi-a depus demisia din fruntea serviciului diplomatic american la 15 noiembrie 2004.

Părăsind serviciul public, a rămas aproape de evoluţia scenei internaţionale, activând în Consiliul de Conducere al Council on Foreign Relations, Eisenhower Fellowship Program şi Powell Center din cadrul City College of New York. A sprijinit organizaţia ''America's Promise Alliance'' pe care o înfiinţase în 1993 pentru ajutorarea tinerilor aflaţi în pericol, fiind preşedinte al acestui ONG în perioada 1997-2000. În 1995, îşi publicase autobiografia ''My American Journey''.

A fost distins, printre altele, cu: "Legion of Merit", "Bronze Star", "Air Medal", "Purple Heart", "Ronald Reagan Freedom Award". AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

4 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina