Fostul șef al DNA Oradea reclamă că este cercetat de Adina Florea de la Secția Specială pentru presupuse fapte prescrise, pentru care a mai fost anchetat și a primit clasare

Fostul șef al DNA Oradea reclamă că este cercetat de Adina Florea de la Secția Specială pentru presupuse fapte prescrise, pentru care a mai fost anchetat și a primit clasare

Ciprian Man, fost șef al DNA Oradea, acual procuror criminalist la Parchetul Bihor, a reclamat conducerii interimare a Secției Speciale (SIIJ) că este cercetat de procuroarea Adina Florea pentru presupuse fapte prescrise, pentru care a mai fost anchetat în 2012 și a primit clasare în 2013 pe motiv că ”fapta nu există”, fără ca o instanță să dispună redeschiderea cazului, potrivit unor documente consultate de G4media.ro .

Procuroarea Adina Florea nu a răspuns solicitărilor G4media.ro pentru a expune un punct de vedere, în schimb surse din cadrul SIIJ au confirmat cele reclamate de procurorul Ciprian Man.

Acesta a trimis un memoriu șefului interimar al SIIJ, procurorul Nicolae Marin, în care a reclamat faptul că, în 2019, procuroarea Adina Florea a audiat mai mulți martori în legătură cu faptele pentru care Man a mai fost cercetat în 2012 și a primit clasare în 2013.

E vorba de sesizarea din 2012 a unui inculpat cercetat de DNA, Iozsef Makai, care susține că ar fi fost forțat de procurorul Ciprian Man să îl denunțe pe Viorel Gavra, fost prim procuror al Parchetului Bihor. Și Viorel Gavra l-a reclamat atunci pe Man la Parchetul general pentru abuz în serviciu.

În 2013, Gavra fost exclus din magistratură pentru imixtiune în activitatea procurorului Ciprian Man. CSM a stabilit și Înalta Curte a confirmat că prim-procurorul (pe atunci) al Parchetului Bihor, Viorel Gavra, i-a cerut procurorului DNA Ciprian Man să nu o trimită în judecată pe soția lui, Mariana Gal, acuzată de complicitate la trafic de influenţă.

Mariana Gal era cercetată de DNA pentru că i-ar fi promis unei prietene că pune o vorbă bună pe lângă soțul ei ca să obţină o soluţie favorabilă unui notar acuzat de escrocherii imobiliare. În aprilie 2015, Mariana Gal, soția fostului procuror Viorel Gavra, a fost găsită vinovată și condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare.

În 2019, procuroarea SIIJ, Adina Florea, a reluat audierile cu privire la cele reclamate de fostul procuror Viorel Gavra (că procurorul Man ar fi forțat un inculpat să îl denunțe pe Gavra). Însă nu se știe în cadrul cărui dosar a reluat audierile procuroarea Adina Florea de la SIIJ.

Soluția dată (de clasare – n.r.) nu a fost desființată, urmărirea penală nu a fost redeschisă/reluată, ci procurorul Adina Florea pur și simplu a procedat la deschiderea unui alt dosar penal, cu privire la aceleași fapte, făcând abstracție de existența aceleiași urmăriri soluționate definitiv prin neînceperea urmăririi penale”, a reclamat procurorul Ciprian Man.

Mai mult, potrivit memoriului lui Man, martorii – (colegi ai procurorului Man) audiați de Adina Florea – i-au atras atenția acesteia că faptele despre care îi interoghează au fost deja investigate și clasate, iar urmărirea penală nu a fost redeschisă de un judecător.

În plus, atrage atenția procurorul Ciprian Man, presupusa faptă de abuz în serviciu, reclamată în 2012 de fostul procuror Viorel Gavra, s-ar fi prescris în 2017 sau 2019, în funcție de interpretările privind ce cod penal se aplică în acest caz, cel din 1968 sau cel din 2014.

Foto: fragment din memoriul procurorului Ciprian Man către conducerea interimară a SIIJ

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, și judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, au calitate de suspecți pentru presupuse abuzuri într-un dosar SIIJ, început de procuroarea Adina Florea. Ulterior, dosarul i-a fost luat procuroarei Florea ca urmare a atitudinii lipsite de imparțialitate față de judecătoarea Muntean.

Dosarul a fost deschis de Adina Florea după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări cu procurorii DNA Oradea în care aceștia vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ”ca să intre frica în ei”. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia