Fostul șef al Mossad Meir Dagan a murit de cancer, la vârsta de 71 de ani

Meir Dagan, unul dintre cei mai proeminenți conducători ai Mossad-ului, agenția israeliană de informații, operațiuni speciale și lupta antiteroristă, a decedat joi de cancer la ficat, la vârsta de 71 de ani, relatează DPA și AFP, citând un comunicat al guvernului israelian.

Născut în Ucraina, în 1945, Dagan a emigrat în Israel împreună cu familia sa pe când avea cinci ani.

Meir Dagan a condus Mossad, cunoscută ca una din cele mai eficiente agenții de spionaj din lume, între 2002 și 2010. Potrivit mass-media israeliene, premierul de la acea vreme, Ariel Sharon, îi încredințase acestuia misiunea de sabotare, prin toate mijloacele, a programului nuclear iranian pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

În timp ce dirija acest război din umbră, Meir Dagan a contribuit puternic, împreună cu șeful Statului Major din epocă, Gaby Ashkenazi, la decizia de a nu efectua atacuri propriu-zise împotriva Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei în 2010 să pregătească o ofensivă în acest sens.

Pe durata excepțional de lungă a lui Meir Dagan la conducerea Mossad, agenția de spionaj a Israelului a efectuat o serie de operațiuni marcante, precum atentatul cu mașină-capcană de la Damasc din 2008 prin care a fost eliminat comandantul militar al Hezbollah, Imad Moughnieh. Apoi, un raid aerian în același an în Sudan împotriva unui convoi de arme iranian destinat mișcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Tot Mossad este responsabilă și de un bombardament asupra unui sit nuclear sirian în 2007.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

3 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri