Fostul șef al Mossad Meir Dagan a murit de cancer, la vârsta de 71 de ani

Meir Dagan, unul dintre cei mai proeminenți conducători ai Mossad-ului, agenția israeliană de informații, operațiuni speciale și lupta antiteroristă, a decedat joi de cancer la ficat, la vârsta de 71 de ani, relatează DPA și AFP, citând un comunicat al guvernului israelian.

Născut în Ucraina, în 1945, Dagan a emigrat în Israel împreună cu familia sa pe când avea cinci ani.

Meir Dagan a condus Mossad, cunoscută ca una din cele mai eficiente agenții de spionaj din lume, între 2002 și 2010. Potrivit mass-media israeliene, premierul de la acea vreme, Ariel Sharon, îi încredințase acestuia misiunea de sabotare, prin toate mijloacele, a programului nuclear iranian pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică.

În timp ce dirija acest război din umbră, Meir Dagan a contribuit puternic, împreună cu șeful Statului Major din epocă, Gaby Ashkenazi, la decizia de a nu efectua atacuri propriu-zise împotriva Iranului, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Ehud Barak, au dat ordin armatei în 2010 să pregătească o ofensivă în acest sens.

Pe durata excepțional de lungă a lui Meir Dagan la conducerea Mossad, agenția de spionaj a Israelului a efectuat o serie de operațiuni marcante, precum atentatul cu mașină-capcană de la Damasc din 2008 prin care a fost eliminat comandantul militar al Hezbollah, Imad Moughnieh. Apoi, un raid aerian în același an în Sudan împotriva unui convoi de arme iranian destinat mișcării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Tot Mossad este responsabilă și de un bombardament asupra unui sit nuclear sirian în 2007.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

2 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

3 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

4 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

5 Refuzata, cu ceas de 20 de mii de euro! Spune drept, nebunatico, ai pus și tu botul la borcanul cu miere?

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici