Fostul șef al serviciilor secrete din Arabia Saudită: Conflictul dintre Hamas-Israel, fără eroi, doar victime

Fostul șef al serviciilor secrete din Arabia Saudită: Conflictul dintre Hamas-Israel, fără eroi, doar victime

Israelul și Hamas ar trebui condamnate din cauza acțiunilor lor împotriva civililor, spune fostul șef al serviciilor secrete din Arabia Saudită, care subliniază că palestinienii au dreptul de a rezista ocupației militare a Israelului.

Prințul Turki Al-Faisal, fost ambasador al Arabiei Saudite în SUA și Marea Britanie Foto GettyImages

Prințul Turki Al-Faisal a condamnat „acțiunea Hamas de a lua la țintă civili de orice vârstă sau sex” și a spus că ceea ce a făcut Hamas este împotriva regulilor islamice privind rănirea civililor și profanarea locurilor de cult.

Dar, în egală măsură, condamn bombardarea fără discernământ de către Israel a civililor palestinieni inocenți în Gaza și încercarea de a-i conduce cu forța în Sinai.

Nu există eroi în acest conflict. Numai victime”, a spus, marți, prințul Turki la o adunare la Institutul Baker pentru Politici Publice de la Universitatea Rice din Houston, potrivit arabnews.com.

Prințul Turki, care a fost ambasador al Regatului Arabiei Saudite în SUA și Marea Britanie, a declarat: „Toți oamenii aflați sub ocupație militară au dreptul să reziste ocupației – chiar și militar”. Dar el susține că o abordare diferită este mai fructuoasă pentru palestinieni.

Prefer cealaltă variantă: insurecția civilă și neascultarea. A doborât Imperiul Britanic în India și Imperiul Sovietic în Europa de Est.

În urmă cu zece zile, agenții Hamas au trecut granița Fâșiei Gaza în așezările israeliene, ucigând peste o mie de israelieni, inclusiv soldați și civili.

Israelul a promis că va nimici Hamas și de atunci a plouat bombe asupra Gazei ucigând peste 3.000 de civili.

Hamas a oferit un teren moral mai înalt unui guvern israelian nepopular, pe care chiar și jumătate din publicul israelian îl consideră „fascist, răufăcător și dezgustător”, a spus Prințul Turki.

„Israelul are o superioritate militară covârșitoare și vedem în fața ochilor noștri devastarea și suferința pe care le aduce oamenilor din Gaza”.

El a condamnat Israelul pentru crime țintite și arestarea fără discernământ a copiilor, femeilor și bărbaților palestinieni în Cisiordania.

Prințul Turki a contestat, de asemenea, încadrarea actuală a evenimentelor care implică lupta poporului palestinian: „Am auzit o frază repetată în presa americană: atac neprovocat. Câtă provocare este necesară pentru a fi provocat decât ceea ce a făcut Israelul poporului palestinian timp de trei sferturi de secol.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?