Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, achitat într-un dosar de corupție. Decizia nu e definitivă

Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, achitat într-un dosar de corupție. Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea fostului şef ANAF. Sorin Blejnar a fost acuzat de procurori că ar fi primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş. Decizia instanței nu este definitivă.

FOTO Mediafax

Instanța a dispus achitarea, invocând faptul că nu există probe care să dovedească primirea mitei, potrivit Agerpres.

Tribunalul Ilfov a decis în 2021 eliberarea condiţionată din penitenciar a lui Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, după ce a fost admisă contestaţia depusă de aceasta împotriva sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 dată într-un alt dosar pentru trafic de inflluență.

Potrivit sursei citate, în acelaşi dosar, au fost achitaţi Andreea Florentina Blejnar (soţia lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor) şi Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare).

De asemenea, instanţa a ridicat și sechestrul pus pe averea inculpaţilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Blejnar, acuzat că a primit o mită în valoare de 1,2 milioane de euro

Procurorii DNA l-au acuzat pe Blejnar că în 2011 ar fi primit mită 12,5 milioane de lei de la un om de afaceri, administratorul firmei Romsys, pentru atribuirea unor contracte cu Fiscul. Ar fi vorba de un comision de 20% din valoarea contractului atribuit de ANAF.

Procurorii mai acuzau atunci că Blejnar a folosit cinci firme fantomă pentru a scoate din bancă banii primiţi mită. Blejnar fusese arestat preventiv în acest dosar.

Achitat într-un alt dosar

În luna mai 2019, Curtea de Apel l-a condamnat pe Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie. În primă instanţă, Blejnar fusese condamnat la 6 ani de închisoare. Blejnar fusese trimis în judecată în decembrie 2016 de DNA Ploieşti pentru săvârşirea unei fapte de trafic de influenţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pedepse maxime pentru fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă, omul de afaceri Radu Nemeş şi Diana Nemeş, în dosarul “Motorina”, în care sunt acuzaţi de fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Procurorul DNA prezent la ultima şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat în faţa instanţei, la ultimul termen al procesului, că relevante în această cauză sunt întâlnirile dintre fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, şi Radu Nemeş, precum şi documentele bancare despre care vorbeau.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat în 2019 pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar în așa-numitul dosar „Motorina”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”