Fotbal: Cristiano Ronaldo a ajuns la 767 de goluri în întreaga carieră, egalând totalul atribuit lui Pele

Fotbal: Cristiano Ronaldo a ajuns la 767 de goluri în întreaga carieră, egalând totalul atribuit lui Pele

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo a ajuns marţi la 767 de goluri marcate în întreaga carieră la nivel de echipe de club şi de naţională, egalând totalul neoficial - obiectul a numeroase dezbateri - atribuit legendarului brazilian Pele, scrie AFP.

Este greu de spus că portughezul a reuşit un nou record, în asemenea măsură cifrele rămân controversate.

În funcţie de surse şi de presă, Pele (80 de ani) ar fi marcat între 757 şi 767 de goluri în meciuri oficiale pentru formaţiile de club la care a jucat şi naţionala Braziliei. Pele susţine însă că are mult mai multe goluri: 1.283, potrivit contului său de Instagram. Totuşi, multe au fost marcate la turnee internaţionale, în afara competiţiilor oficiale.

Un alt brazilian, Romario (55 de ani), susţine că el are un "total personal" de 1.000 de goluri, incluzându-le pe cele înscrise la juniori, în meciuri amicale şi meciuri de gală. Potrivit altor surse, bilanţul său oficial nu depăşeşte 772 de goluri sau chiar mai puţin de 750 de goluri, într-o carieră care l-a dus din Brazilia în Olanda (PSV Eindhoven), în Spania (FC Barcelona, Valencia), ba chiar în SUA, Australia şi Qatar.


Foto: (c) FILIPPO VENEZIA / EPA


Totalul lui Cristiano Ronaldo (36 de ani) este mai puţin discutabil, portughezul marcând doar în acest secol, începând din 2002. Unele media, precum Corriere dello Sport, trec în contul său şi golurile reuşite pentru naţionala olimpică a Portugaliei.

Cea mai mare parte a presei îi atribuie lui Ronaldo 767 de goluri, repartizate după cum urmează: 5 pentru Sporting Lisabona, 118 pentru Manchester United, 450 pentru Real Madrid şi 92 pentru Juventus Torino, adică 665 pentru echipe de club, cărora li se adaugă 102 pentru naţionala Portugaliei.

Pe scurt, dacă se ţine cont de meciurile oficiale, starul portughez l-a egalat pe Pele.

Rămâne de decis dacă acest total este sau nu recordul absolut în istoria fotbalului.

La Gazzetta dello Sport scrie că cehul Josef Bican (805) şi Romario (772) ar fi în faţa lui Ronaldo şi Pele. Aceasta ar da de înţeles că lusitanul, care vrea să evolueze până la 40 de ani, ar trebui să mai joace doar un sezon sau două în ritmul său pentru a deveni cel mai bun marcator din toate timpurile.

Potrivit Corriere dello Sport, Ronaldo i-ar devansa deja pe Bican şi Romario, fiindcă nu toate golurile înscrise de aceştia au fost în meciuri oficiale.


Foto: (c) FILIPPO VENEZIA / EPA


Un nume care este posibil să-i fi depăşit pe toţi aceşti atacanţi este germanul Erwin Helmchen, care a jucat mai ales în anii 1930 şi 1940.

Cât despre Lionel Messi (33 de ani), marele rival al lui Cristiano Ronaldo, el nu este mai prejos: la sfârşitul lui decembrie, argentinianul l-a egalat şi el pe Pele, de această dată la numărul de goluri înscrise pentru o singură echipă de club, 643 pentru FC Barcelona, câte a reuşit şi brazilianul la Santos.

Pele a salutat performanţa lui Messi: "La fel ca tine, ştiu ce înseamnă să-ţi placă să porţi în fiecare zi acelaşi tricou", a scris pe Instagram brazilianul. "La fel ca tine, ştiu că nu este nimic mai bun ca locul unde ne simţim acasă. Felicitări pentru recordul tău istoric, Lionel", a adăugat singurul jucător care a câştigat de trei ori Cupa Mondială.

De atunci, Messi a continuat să înscrie şi a ajuns la un total de 729 de goluri, dintre care 71 pentru naţionala Argentinei.

Mai tânăr cu doi ani decât Ronaldo, Messi s-ar putea implica şi el în această cursă pentru recorduri, simbol al eternei rivalităţi dintre portughezul cu cinci Baloane de Aur şi argentinianul care a obţinut de şase ori această distincţie. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa