Fotbal: Faimosul hacker portughez Rui Pinto, scos din detenţie şi plasat în arest la domiciliu

Fotbal: Faimosul hacker portughez Rui Pinto, scos din detenţie şi plasat în arest la domiciliu

Hackerul portughez Rui Pinto, sursa dezvăluirilor ''Football Leaks'', în aşteptarea procesului în care va trebui să răspundă la 93 capete de acuzare în Portugalia, a fost scos din detenţie şi plasat în arest la domiciliu, au anunţat avocaţii săi, citaţi de AFP.

Pinto, 31 ani, acuzat printre altele de extorcare de fonduri, sabotaj, accesul ilegal la un sistem informatic, piraterie informatică şi violarea secretului corespondenţei, a obţinut ilegal date despre tranzacţiile ascunse ale cluburilor, transferuri, evaziuni fiscale, încălcarea fair play-ului financiar, care au provocat un adevărat cutremur în lumea fotbalului.

Avocaţii săi, portughezul Francisco Teixeira da Mota şi francezul Williams Bourdon, au precizat într-un comunicat că Pinto are obligaţia de a rămâne în casă, cu interdicţie de acces la internet. El a părăsit locul său de detenţie, aflat într-un sediu al poliţiei judiciare din Lisabona. Cei doi avocaţi speră că acesta este un prim pas către eliberarea clientului lor.

Hacker-ul era încarcerat la Lisabona din martie 2019 după ce a fost extrădat de Ungaria, ţara în care s-a refugiat. Rui Pinto, alias "John", a fost audiat o singură dată de justiţia portugheză, în luna martie, şi măsura arestului provizoriu a fost menţinută.

Dezvăluirile ''Football Leaks'' au condus la deschiderea a numeroase anchete judiciare în Franţa, Spania, Belgia şi Elveţia, fiind în prezent cele mai importante scurgeri de informaţii din culisele balonului rotund.

Pinto a fost extrădat de Ungaria sub acuzaţia că ar fi încercat să şantajeze fondul de investiţii Doyen Sports, cerând între 500.000 şi un milion de euro pentru a înceta publicarea unor documente pe care le obţinuse ilegal după ce a accesat sistemele informatice ale clubului Sporting Lisabona şi ale Doyen.

Pe baza informaţiilor obţinute de Rui Pinto, justiţia a declanşat în luna martie o anchetă pe scară largă contra principalelor cluburi din Portugalia şi a agentului Jorge Mendes.

În ianuarie, avocaţii lui Pinto au susţinut că clientul lor se află şi la originea ''Luanda Leaks'', privind natura ilegală a averii miliardarei angoleze Isabel dos Santos, fiica fostului preşedinte Jose Eduardo dos Santos.

Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) a publicat pe 19 ianuarie o vastă anchetă, realizată pe baza a aproximativ 715.000 de documente, denumite "Luanda Leaks", acuzând-o pe Isabel dos Santos că ar fi "sifonat economia angoleză" şi acumulat în mod fraudulos o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...