Fotbal: "Gheorghe Hagi era la nivelul lui Maradona", spune Mircea Lucescu

Fotbal: "Gheorghe Hagi era la nivelul lui Maradona", spune Mircea Lucescu

"Hagi era la nivelul lui Maradona", a declarat pentru ziarul spaniol Marca antrenorul român Mircea Lucescu, sub bagheta căruia legendarul conducător de joc al tricolorilor a debutat la națională.

Despre Gheorghe Hagi, Lucescu a spus: "A debutat cu mine la națională când avea 17 ani. Dacă ar fi venit la Real Madrid doi ani mai devreme, ar fi avut o carieră extraordinară. Pentru mine, era la nivelul lui Maradona".

În opinia lui Lucescu, "fiecare generație are jucătorul său".

"Di Stefano m-a marcat când eram la început, cu ideea pe care o dădea despre colectiv. Mai târziu, m-a impresionat Beckenbauer: părea că plutește prin felul cum se mișca și cum pasa... A venit apoi Cruyff, care era un geniu. În Italia m-am confruntat cu Maradona, care avea un nivel incredibil. În plus, i-am antrenat pe Baggio, Ronaldo, Pirlo, Willian...", a spus tehnicianul lui Zenit Sankt Petersburg.

Lucescu a vorbit și despre antrenori, elogiindu-l pe Alex Ferguson, fostul tehnician de legendă al lui Manchester United: "Cruyff a revoluționat fotbalul sub aspect tehnic, iar Sacchi din punct de vedere tactic și al sincronizării tactice, însă pentru mine cel care a lăsat cea mai mare moștenire este Ferguson. În fotbal cel mai ușor e să schimbi antrenorul. Greu e să rămâi 30 de ani la același club, reînnoindu-te constant".

Mourinho și Guardiola sunt "doi antrenori mari, inteligenți", care "și-au pus pecetea asupra fotbalului mondial", a spus Lucescu. El a adăugat: "Îmi place foarte mult Simeone. Mi-a fost jucător la Pisa și Inter. Dacă nu s-ar fi accidentat în Liga Campionilor contra lui Manchester United, ne-am fi calificat și eu nu aș fi plecat (de la Inter — n. r.). Diego era la fel ca azi: un mare profesionist cu o inimă incredibilă. Era sufletul echipei".

Lucescu a amintit că atunci când o antrena pe Șahtior Donețk l-a avut ca adversar pe fiul său, Răzvan, la un meci din Cupa UEFA, câștigat de Rapid București cu 1-0.

"Nu s-a mai văzut așa ceva. A fost atât de greu să pregătesc meciul, încât i-am spus președintelui: 'nu pot'. În sala de presă l-am văzut pe Răzvan plângând și l-am felicitat în fața tuturor. Îmi amintesc că înainte de meci m-a căutat cineva de la UEFA și m-a înfuriat. I-am spus că nu se poate îndoi de profesionalismul nostru. M-am simțit umilit în fața fiului meu. În sport, dacă trebuie să lupți cu fiul tău, lupți și apoi îl îmbrățișezi", a spus Lucescu.

Cu Zenit Sankt Petersburg, Lucescu este pe locul 2 în campionatul Rusiei. Echipa sa o va întâlni joi pe Anderlecht, acasă, în returul șaisprezecimilor de finală ale Europa League.

AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguț, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul