Fotbal: Guvernul elen a modificat o lege pentru a evita retrogradarea lui PAOK Salonic

Fotbal: Guvernul elen a modificat o lege pentru a evita retrogradarea lui PAOK Salonic

Guvernul elen a decis să modifice regimul sancţiunilor echipelor de fotbal pentru a evita retrogradarea lui PAOK Salonic, liderul campionatului, şi a lui Xanthi, pe motiv că ar avea acelaşi acţionar, magnatul rus Ivan Savvidis, informează EFE.

Sancţiunea, impusă de Comisia sporturilor profesioniste, o instanţă independentă din Grecia, a stârnit o revoluţie în fotbalul din această ţară. Nu au lipsit vocile din lumea politicii, de exemplu europarlamentarul conservator Theodoros Zagorakis, campion european cu naţionala Greciei, fost jucător şi preşedintele lui PAOK.

În cele din urmă, guvernul a intervenit, decizând că posibilele sancţiuni nu vor prevedea retrogradările unor cluburi, limitându-se la amenzi şi/sau depunctări.

"Ţara nu-şi poate permite luxul de a fi divizată din cauza fotbalului", a explicat Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului, într-o conferinţă de presă.

Comisia sporturilor profesioniste s-a pronunţat după ce a primit o plângere din partea clubului Olympiakos Pireu, care îl acuză pe Ivan Savvidis, că ar deţine în afară de PAOK, o parte din clubul Xanthi, lucru pe care omul de afaceri l-a negat.

PAOK este liderul campionatului Greciei, cu 52 de puncte după 21 de etape, unul în plus faţă de Olympiakos, ocupanta locului secund.

"Această decizie are un sigur scop, acela de a păta istoria lui PAOK, echipă care a pus capăt dominaţiei lui Olympiakos. Ei au încercat de mai multe ori să o abată pe PAOK şi de fiecare dată au intrat mai adânc în noroi", a reacţionat clubul din Salonic într-un comunicat.

PAOK îl acuză pe subsecretarul de stat grec pentru Sport, Lefteris Avgenakis, că s-ar afla la originea acestei preconizate retrogradări: "Cerem primului ministru să îl revoce imediat, pentru că reprezintă un pericol pentru sport".

Anunţul referitor la sancţiuni a venit la o singură zi după ce PAOK a redevenit lider, graţie victoriei cu 1-0 în faţa lui Volos. Xanthi este pe poziţia a 7-a a clasamentului, cu şanse de calificare în viitoarea ediţie a Europa League.

PAOK a reuşit eventul Cupă - campionat în Grecia în sezonul trecut cu românul Răzvan Lucescu la cârmă (2017-2019), acesta pregătind-o anterior şi pe Xanthi (2014-2017).

După cum s-a anunţat, partidul la putere în Grecia, Noua Democraţie, l-a exclus din rândurile membrilor săi pe europarlamentarul Theodoros Zagorakis.

Noua Democraţie a luat această măsură după ce fostul mijlocaş a ameninţat luni că va demisiona din partid dacă recomandarea comisiei va fi adoptată. Zagorakisa fost căpitanul naţionalei Greciei când aceasta a câştigat surprinzător EURO 2004 şi a fost desemnat cel mai bun fotbalist al acelui turneu.

Zagorakis a fost printre cei unsprezece ambasadori speciali care l-au ajutat pe directorul de competiţii al UEFA, Giorgio Marchetti, la tragerea la sorţi a grupelor EURO 2020, ce a avut loc pe 30 noiembrie la Bucureşti. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina