Fotbal: Justin Ştefan (LPF) - Din luna iulie există posibilitatea ca spectatorii să revină pe stadioane

Fotbal: Justin Ştefan (LPF) - Din luna iulie există posibilitatea ca spectatorii să revină pe stadioane

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat, marţi seara, la finalul întâlnirii la care au participat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Tineretului şi Sportului, Federaţiei Române de Fotbal şi LPF, că din luna iulie există posibilitatea ca spectatorii să revină pe stadioane la meciurile din Liga I, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus.

El a explicat totuşi că decizia finală de a permite accesul spectatorilor pe stadioane va aparţine fiecărui club organizator în parte.

"A fost o întâlnire interesantă, s-a discutat legat de prezenţa spectatorilor la meciuri. A rămas ca în următoarele două săptămâni să evaluăm situaţia şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla, din luna iulie să existe şi această posibilitate. FRF a venit cu o propunere interesantă, respectiv ca în 10% din capacitatea stadionului să fie prezenţi spectatorii. Dar există doctori, epidemiologi care vor evalua şi ei şi îşi vor spune părerea. Dacă ne raportăm la Arena Naţională ar fi 5.000 de spectatori, iar acesta e un număr rezonabil. Ba chiar la un moment dat trebuie să vedem dacă există capacitate din partea cluburilor pentru a controla accesul tuturor acestor fani. Aşa că eu cred că e o decizie care va rămâne la latitudinea cluburilor. Nu îi poţi obliga să permită accesul spectatorilor. Ei îşi vor evalua situaţia şi vor lua o decizie. Deci se va evalua modul în care e implementat protocolul în forma actuală în următoarele două săptămâni şi vedem ce se întâmplă şi cu numărul de cazuri. Iar dacă lucrurile stau aşa cum trebuie mergem în zona de a permite accesul spectatorilor", a spus oficialul LPF.

Justin Ştefan a menţionat că respectarea protocolului medical la meciuri va fi supravegheat de observatorii de joc: "A mai fost o discuţie legată de observatorii de joc, pentru că ei sunt cei care vor verifica modul în care se respectă protocolul. Iar dacă vor exista observatori care vor încălca regulile din protocol vor fi excluşi din corpul de observatori".

Prezent la întâlnirea de la sediul Ministerului Sănătăţii, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat la ieşire că şi-ar dori ca spectatorii să revină pe stadioane înainte de finala Cupei României programată pe 22 iulie. "Finala Cupei s-ar putea disputa cu spectatori, e adevărat. Dar noi, ca şi federaţie, ne dorim să vedem spectatori pe stadioane mai devreme de 22 iulie. Unul dintre obiectivele noastre a fost acela de a permite accesul spectatorilor până în 10% din capacitatea stadioanelor la meciurile din România. În primă fază doar la meciurile din Liga I, iar apoi şi la cele din Liga a II-a", a explicat Burleanu.

"S-a interpretat greşit că FRF este împotriva revenirii suporterilor pe stadioane. S-a discutat de prezenţa a 500 de spectatori, dar nu, poziţia noastră este de a permite până la 10% din capacitatea arenei. Asta bineînţeles, după un protocol în care, de exemplu, se prevede ca la fiecare loc ocupat alte 12 sunt libere. Pentru că obiectivul este siguranţa şi sănătatea suporterilor. Inclusiv mâncarea şi băutura la stadion sunt bine reglementate în protocolul medical depus de federaţie la Ministerul Sănătăţii şi MTS", a adăugat oficialul FRF.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Tineretului şi Sportului, Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal au avut, marţi, o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre noi măsuri de relaxare privind competiţiile fotbalistice din România, printre acestea aflându-se şi permiterea accesului spectatorilor pe stadioane.

La 13 martie, ca urmare a pandemiei de coronavirus, competiţiile fotbalistice de pe teritoriul României au fost întrerupte. Echipele de fotbal şi-au reluat activitatea la 15 mai, când autorităţile statului au permis antrenamentele în grupuri restrânse, în condiţii de izolare.

Începând cu data de 1 iunie, autorităţile au permis organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber (cu excepţia sporturilor de contact), fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Conform calendarului aprobat de FRF, Liga I urmează să se reia la 12 iunie, iar Liga a II-a va redebuta la 4 iulie. De asemenea, finala Cupei României a fost programată pe 22 iulie. Atât Liga I, cât şi Liga a II-a se vor încheia la 1 august, urmând ca barajul de promovare/menţinere în Liga I să se dispute în dublă manşă, în datele de 5 şi 8 august.
AGERPRES (A-editor: Marius Ţone, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria