Fotbal: Justiţia internă a FIFA a clasat dosarul Infantino (oficial)

Fotbal: Justiţia internă a FIFA a clasat dosarul Infantino (oficial)

Justiţia internă a FIFA, după ce a deschis o anchetă preliminară, a decis "să claseze dosarul" referitor la preşedintele instanţei, Gianni Infantino, care de la sfârşitul lui iulie este vizat de o procedură penală în Elveţia, a anunţat miercuri forul fotbalistic mondial, citat de AFP.

"După ce a examinat documentaţia şi dovezile pertinente", preşedinta camerei de etică a camerei de instrucţie a comisiei de etică a FIFA a decis "să claseze dosarul datorită absenţei evidente a unor dovezi referitoare la orice presupusă încălcare a codului de etică", a indicat FIFA într-un comunicat.

La sfârşitul lui iulie, procurorul federal extraordinar elveţian Stefan Keller a deschis o procedură penală împotriva lui Gianni Infantino, pe fondul suspiciunilor privind o înţelegere secretă între acesta şi procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber.

Lauber şi-a prezentat demisia pe 24 iulie.

Pe 30 iulie, Stefan Keller a estimat că există "elemente constitutive ale unui comportament inacceptabil în legătură cu întâlnirea dintre procurorul general Michael Lauber, preşedintele FIFA şi primul procuror din Haut-Valais".

Infracţiunile constatate "sunt abuzul de autoritate, încălcarea secretului profesional, obstrucţionarea procesului penal şi instigarea la aceste infracţiuni".

Comisia de etică a deschis o anchetă preliminară în legătură cu "unele afirmaţii" referitoare la Infantino. Ea a examinat de asemenea o plângere primită de ea, vizându-l pe preşedintele FIFA.

Aceste afirmaţii au vizat "mai multe presupuse încălcări ale codului de etică al FIFA, mai ales rezervarea de către instanţă a unui zbor privat între Surinam şi Geneva şi mai multe întâlniri între dl. Infantino şi Michael Lauber, procuror general al Confederaţiei Elveţiene", a precizat instanţa.

Potrivit preşedintei camerei de instrucţie a comisiei de etică, columbianca Maria Claudia Rojas, pe baza "informaţiilor disponibile, niciun aspect al comportamentelor analizate nu constituie o încălcarea regulamentelor FIFA (...) şi în niciun caz nu ar justifica adoptarea vreunei măsuri, inclusiv o suspendare provizorie".

După ce a fost anunţată deschiderea procedurii penale, Infantino nu a fost convocat de procuror. "Sperăm că el va fi (convocat) cât mai repede", a declarat Jean-Pierre Mean, unul dintre avocaţii angajaţi de FIFA.

În septembrie 2015, comisia de etică a deschis cu promptitudine o anchetă vizându-i pe Sepp Blatter, pe atunci preşedintele FIFA, şi Michel Platini, pentru o plată suspectă, la numai câteva zile după deschiderea unei proceduri penale împotriva celui dintâi. Cei doi au fost suspendaţi provizoriu pentru 90 de zile, înaintea unei suspendări definitive de mai mulţi ani.
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...