Fotbal: Legea prin care stadionul Maracana primeşte numele "regelui" Pele a fost votată

Fotbal: Legea prin care stadionul Maracana primeşte numele "regelui" Pele a fost votată

Adunarea Legislativă din statul brazilian Rio a aprobat marţi o controversată lege prin care stadionul Maracana primeşte numele legendarului Edson Arantes do Nascimento "Pele", considerat de fanii din această ţară drept cel mai bun fotbalist din toate timpurile, informează EFE.

Deşi legiuitorii au subliniat că este vorba de un binemeritat omagiu în viaţă adus triplului campion mondial Pele, legea a generat o controversă intensă, pentru că îl trece în uitare pe ziaristul Mario Filho, cel care dă în prezent numele celebre arene braziliene, care a găzduit finalele Cupelor Mondiale din 1950 şi 1994, precum şi ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, din anul 2016.

Schimbarea numelui stadionului depinde acum de decizia guvernatorului de Rio de Janeiro, Claudio Castro, care are la dispoziţie 15 zile pentru a sancţiona sau nu legea respectivă.

Iniţiatorul legii, deputatul de stânga Andre Ceciliano, a precizat ca respectivul complexul sportiv, care găzduieşte stadionul Maracana, care include sala de sport Maracanazinho, parcul acvatic Julio Delmare şi pista de atletism Celio de Barros, să păstreze numele lui Mario Filho, continuând astfel să-l onoreze pe jurnalist.

"Regele Pele este cel mai mare jucător din toate tipurile. Este un tribut corect. Deşi nu mă îndoiesc că toată lumea va continua să numească stadionul Maracana", a spus Ceciliano, respingând totodată criticile celor care consideră că folosirea numelor personalităţilor în viaţă pentru denumirea spaţiilor publice este prozelitism. El a subliniat că "în acest caz, este un omagiu echitabil adus unei persoane recunoscute la nivel mondial pentru moştenirea sa în fotbalul brazilian şi pentru furnizarea de servicii importante ţării noastre".

Printre deputaţii care au susţinut proiectul de lege se numără şi fostul fotbalist Bebeto, campion mondial cu Brazilia în 1994.

Pele, care a împlinit 80 de ani în luna octombrie, se află în prezent izolat la locuinţa sa de pe litoralul statului Sao Paulo, ca o măsură de precauţie, pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, care a provocat peste 226.000 de decese în Brazilia. El s-a vaccinat recent împotriva Covid-19 .
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro

3 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

4 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei