Fotbal: LPF, FRF şi AFAN vor să introducă măsuri pentru ca jucătorii şi antrenorii să fie plătiţi la timp

Fotbal: LPF, FRF şi AFAN vor să introducă măsuri pentru ca jucătorii şi antrenorii să fie plătiţi la timp

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că LPF împreună cu Federaţia Română de Fotbal şi Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) vor introduce în curând anumite măsuri după modelul celor folosite în Spania pentru ca jucătorii şi antrenorii să fie plătiţi la timp.

Prin implementarea acestor măsuri se vor evita situaţiile în care s-au aflat în actualul sezon cluburile Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni care au fost depunctate de către comisiile FRF pentru restanţele salariale.

"Avem această preocupare pentru a nu se mai întâmpla. Totul pleacă de la conducerea cluburilor, cei de acolo nu se încadrează în bugetele pe care şi le propun şi fac contracte mai mari decât ar trebui. Deci nu au venituri pentru a face acele cheltuieli. Şi atunci avem această preocupare, iar împreună cu FRF şi cu AFAN ne gândim la o soluţie preluată din Spania pentru ca jucătorii şi cei din staff-urile tehnice să fie plătiţi la timp. Nu ştiu dacă putem interveni la plafonarea salariilor. Adică noi putem face aşa ceva, dar cluburile pot face contracte duble sau acte adiţionale pe care noi nu le putem vedea şi ajungem în aceeaşi situaţie", a afirmat Iorgulescu.

Întrebat dacă LPF va lua măsuri şi în ceea ce le priveşte pe Petrolul Ploieşti şi FC Hermannstadt, cluburi care au promovat în Liga I şi care au probleme financiare, Iorgulescu a răspuns: "Noi nu cunoaştem aceste lucruri, că ele stau prost financiar. Noi ne facem datoria şi suntem siguri că marea parte din bugetele lor va veni din drepturile TV. Îi vom chema la LPF şi specialiştii noştri se vor uita pe bugetele lor să vedem în ce condiţii pot duce până la final noul campionat".

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a afirmat că noile măsuri după modelul din Spania ar putea fi introduse încă din sezonul următor.

"În privinţa modelului spaniol, avem deja o colaborare cu AFAN şi probabil că la următoarea Adunare Generală vom supune la vot aceste reguli. Vom introduce o procedură de mediere, iar jucătorii vor putea notifica AFAN în situaţia în care au întârzieri la plata salariilor. Iar AFAN va veni către noi. Împreună vom avea o comisie mixtă şi vom verifica afirmaţiile jucătorilor, vom vedea la momentul zero dacă există riscul apariţiilor unor probleme. În acest fel vom încerca să intervenim mai repede în raport cu cluburile care manifestă acest gen de probleme şi să nu mai avem situaţii precum cele din actualul sezon", a menţionat el.

"Plafonarea salariilor se poate face în două sensuri: să plafonezi raportat la un procent din buget, să spunem 60-70%, sau să plafonezi pe valoarea salariilor, pe sumă adică, 5.000 de euro sau 10.000 de euro, dar asta nu este o soluţie funcţională raportată la legislaţia UE. Dar cealaltă, plafonarea pe procent din buget este o variantă funcţională, pe care am discutat-o cu FRF şi e posibil ca în perioada următoare regulamentele să prevadă astfel de plafoane... nu ştim dacă imediat, dar în timp e posibil. Acesta este un aspect luat în considerare inclusiv de FRF", a adăugat Justin Ştefan.
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria