Fotbal: Messi va susţine candidatura comună Argentina-Paraguay-Uruguay pentru organizarea CM 2030

Fotbal: Messi va susţine candidatura comună Argentina-Paraguay-Uruguay pentru organizarea CM 2030

Promotorii candidaturii comune Argentina-Paraguay-Uruguay pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030 vor miza pe cvintuplul câştigător al trofeului "Balonul de Aur", argentinianul Lionel Messi, pentru a creştere şansele de a obţine organizarea turneului final în America de Sud, la 100 de ani de la prima ediţie, informează AFP.

"Messi se va alătura acestei iniţiative, (Luis) Suarez cu siguranţă, precum şi alţi lideri de opinie. Noi i-am împărtăşit dorinţa noastră, iar lui i s-a părut fezabil", a declarat Fernando Marin, coordonatorul candidaturii pentru Cupa Mondială 2030, cu ocazia unei conferinţe de presă la Buenos Aires.

"Este important să ştim că avem susţinerea jucătorilor", a afirmat ministrul argentinian al Sporturilor, Carlos Mac Alister. "În 2030, noi nu vom mai fi aici, dar Messi da. Am găsit la el o mare dispoziţie de a ne ajuta. Cu siguranţă că va fi portdrapelul Cupei Mondiale", a adăugat oficialul.

Candidatura Argentina-Paraguay-Uruguay s-a născut din dorinţa celor trei şefi de stat care au prezidat cluburi de fotbal înainte de a conduce ţările lor.

Argentinianul Mauricio Macri, fost preşedinte al unuia dintre cele mai mari cluburi din America latină, Boca Juniors, paraguayanul Horacio Cartes, fost preşedinte al clubului Libertad Asuncion, şi Tabare Vazquez, care a condus Club Atletico Progreso, în Uruguay, au oficializat în octombrie 2017 tripla candidatură.

În primul tur, Argentina ar urma să găzduiască opt grupe de câte patru echipe, Uruguay două şi Paraguay alte două, respectiv, 48 de selecţionate naţionale în total.

Întrebat în legătură cu atuurile candidaturii, ministrul argentinian a făcut referire la centenarul primei Cupe Mondiale, în 1930, care s-a încheiat cu victoria Uruguayului în faţa Argentinei în finală (4-2), precum şi faptul că două dintre cele trei ţări au câştigat deja trofeul Cupei Mondiale: 1930 şi 1950 pentru Uruguay, 1978 şi 1986 pentru Argentina.

Pentru 2030, nu există o altă candidatură declarată, dar China a anunţat că ar putea fi interesată, conform selecţionerului Marcelo Lippi.

CM din 2026 (probabil în SUA, Mexic şi Canada) şi 2030 se vor disputa cu 48 de echipe, faţă de 32 în formatul actual. AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...