Fotbal: Neymar, cel mai mare datornic către fiscul spaniol, cu 34 de milioane de euro

Fotbal: Neymar, cel mai mare datornic către fiscul spaniol, cu 34 de milioane de euro

Fotbalistul brazilian Neymar, care joacă din 2017 la Paris Saint-Germain, este omul cu cele mai mari datorii către fiscul spaniol, în valoare totală de 34 de milioane de euro, relatează AFP.

Numele lui Neymar da Silva Santos Junior a apărut, miercuri, alături de alte mii de nume pe o listă a datornicilor către finanţele publice din Spania, potrivit unui document publicat de Trezoreria spaniolă. Neymar are cea mai mare datorie a unei persoane private, cu 34.624.268,60 euro.

Fost jucător al echipei FC Barcelona şi deci fost rezident fiscal în Spania, până la plecarea sa la PSG, în 2017, pentru un transfer record de 222 de milioane de euro, se afla de mai mult timp în colimatorul fiscului spaniol.

Trezoreria publică vrea să se asigure, după cum relata presa iberică anul trecut, că Neymar şi-a plătit impozitele în Spania legate de prima sa pentru prelungirea contractului cu Barca şi apoi pentru transferul la PSG.

Frauda fiscală nu a fost oficial confirmată, dar prezenţa numelui atacantului brazilian pe lista publicată miercuri confirmă ipoteza.

Trezoreria nu a oferit detalii legate de datoriile lui Neymar, dar jucătorul îndeplineşte mai multe criterii, precum depăşirea unor termene de plată.

Transferurile lui Neymar între diferite cluburi au fost la originea a numeroase neînţelegeri judiciare şi administrative.

În 2013, când a părăsit clubul brazilian Santos pentru a ajunge la Barcelona, transferul a cuprins mai multe nereguli, potrivit justiţiei spaniole, care i-a urmărit pe Neymar şi pe clubul catalan pentru ''fraudă'' şi ''corupţie''.

FC Barcelona a anunţat că suma oficială de transfer este de 57,1 milioane de euro, 40 de milioane pentru familia lui Neymar, 17,1 pentru Santos, dar justiţia spaniolă consideră că în realitate transferul a costat cel puţin 83,3 milioane de euro.

Fiscul spaniol are în vizor şi transferul din 2017, la PSG. În 2016, în urma prelungirii contractului cu Barca, Neymar a negociat cu clubul încasarea progresivă a unor prime de semnătură. Un an mai târziu, Neymar semnat cu PSG pentru 222 milioane de euro, iar Barca refuza să îi achite cele 26 de milioane restante, depunând plângere împotriva lui pentru nerespectarea contractului şi cerând restituirea banilor încasaţi deja, precum şi despăgubiri de 8,5 milioane euro.

În iunie, justiţia spaniolă a respins o cerere a lui Neymar, care cerea 43,6 milioane de euro, drept prime neachitate, şi l-a condamnat la plata sumei de 6,79 milioane euro către catalani.

Brazilianul este implicat într-o acţiune în justiţie şi în ţara natală, pentru nereguli în transferul din 2013 la Barcelona, dar şi pentru neplata impozitelor legate de drepturile sale de imagine pentru perioada 2011-2013.

Şi alte personalităţi din lumea fotbalului au avut probleme cu fiscul spaniol. În ianuarie 2019, Cristiano Ronaldo (fost la Real Madrid, în prezent la Juventus) a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare, pe care nu o va executa, plătind o amendă de 18,8 milioane de euro. Lionel Messi, vedeta Barcelonei, a fost condamnat şi el în 2016 la o amendă de 2 milioane de euro şi 21 de luni de închisoare, pedeapsă comutată într-o amendă suplimentară de 252.000 euro.
AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Mihai Dragomir, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului