Fotbal: România întâlnește Polonia, cea mai valoroasă adversară din preliminariile Cupei Mondiale 2018

Fotbal: România întâlnește Polonia, cea mai valoroasă adversară din preliminariile Cupei Mondiale 2018

Naționala de fotbal României întâlnește vineri, pe Arena Națională din București (ora 21,45), cea mai valoroasă adversară a sa din Grupa E a preliminariilor Cupei Mondiale din 2018, Polonia, într-un prim examen major în această campanie.

Tricolorii, la al patrulea meci sub comanda selecționerului german Christoph Daum, au făcut deja doi pași greșiți, 1-1 acasă cu Muntenegru și 0-0 în deplasare cu Kazahstan.

Ambele formații sunt neînvinse, dar Polonia a jucat sferturi de finală la EURO 2016, în timp ce România a părăsit turneul din Franța după faza grupelor. Polonia a confirmat în ultimii ani prin rezultate remarcabile, dintre care se remarcă victoria reușită în campanie trecută în fața campioanei mondiale Germania.

România e neînvinsă de 14 meciuri în preliminarii (6 victorii, 8 egaluri), iar Polonia de șase (4 victorii, 2 egaluri).

În preliminariile CM 2018, echipa antrenată de Adam Nawalka nu a convins, deși ocupă locul al doilea: Polonia a debutat cu un 2-2 surprinzător în Kazahstan, după ce a condus cu 2-0, apoi a învins Danemarca, scor 3-2, printr-o triplă a lui Lewandowski, pentru ca în al treilea său joc să treacă in extremis de Armenia, cu 2-1, grație unui gol marcat în prelungiri de același Lewandowski.

Naționala României abordează meciul cu un lot lărgit de 29 de jucători, dintre care 17 joacă în străinătate, iar 12 evoluează în campionatul intern. Cei mai mulți provin de la FC Viitorul, 4, Steaua dă 3 fotbaliști, iar câte doi sunt de la Dinamo, Astra și Ludogoreț Razgrad.

Golgheterul lotului este Bogdan Stancu, cu 12 goluri, tot el fiind și jucătorul cu cele mai multe selecții, 46. În lot figurează și trei debutanți, Cojocaru, Țîru și Nedelcu.

Cei mai tineri componenți ai lotului sunt Nedelcu și Ivan, ambii născuți la începutul anului 1997, în timp ce Ovidiu Hoban este ''veteranul'' echipei României, la cei 34 de ani pe care îi va împlini luna viitoare.

Pantilimon și Săpunaru au făcut parte din ultimul meci jucat cu Polonia și câștigat de tricolori cu 1-0 în deplasare în 2009. Lung jr, Grigore, Stanciu, Grozav și Maxim au evoluat în selecționata divizionară, învinsă cu 4-1 de Polonia în 2013.

Pentru selecționerul Christoph Daum va fi al patrulea meci pe banca tehnică a României, el având un bilanț de o victorie și două egaluri.

Adam Nawalka a deplasat un lot de 27 de jucători la București, marea majoritate (19) provine de la echipe din străinătate, în timp ce 8 fotbaliști joacă în campionatul intern.

Golgheterul lotului este vedeta Robert Lewandowski, cu 40 de goluri, iar cele mai multe selecții le are Blaszczykowski (87). Sunt și doi debutanți, Dabrowski și Goralski.

Portarul Boruc este cel mai vârstnic component al lotului, la cei 36 de ani ai săi, iar mezinul e Kapustka, urmând să împlinească 20 de ani pe 23 decembrie. Cei mai mulți jucători provin de la Legia (3) și de la Wisla (2).

Trei polonezi sunt colegi cu jucători români la echipele lor de club: Zielinski joacă alături Chiricheș la Napoli, iar Teodorczyk evoluează la Anderlecht, alături de Chipciu și Stanciu.

Sadlok, Blaszczykowski, Peszko și Lewandowski au jucat contra României în meciul amical din 2009 (1-0 pentru tricolori), iar Jedrzejczyk, Wszolek și Teodorczyk au evoluat în partida cu selecționata divizionară a României din 2013 (4-1 pentru Polonia), ultimul reușind o ''dublă''.

Nawalka este selecționerul Poloniei din octombrie 2013, adunând 33 de meciuri, în care a înregistrat 17 victorii, 12 egaluri și 4 eșecuri.

Naționala României are un bilanț net favorabil în fața echipei Poloniei, pe care a întâlnit-o de 33 de ori. Tricolorii a învins de 14 ori, 15 meciuri s-au încheiat la egalitate, iar de 4 ori a câștigat Polonia. Golaverajul este și el favorabil, cu 54 de goluri marcate de tricolori și 47 de polonezi.

Ultima partidă dintre cele două echipe s-a disputat în urmă cu aproape șapte ani, la Varșovia, iar România s-a impus cu 1-0, prin golul lui Daniel Niculae (59). Tricolorii nu au mai pierdut în fața Poloniei de șase meciuri, ultimul eșec datând din 1989 (1-2, în meci amical la Varșovia). De atunci s-au disputat șase partide, patru încheindu-se cu victoria României, iar alte două la egalitate.

Mai recent, pe 2 februarie 2013, Polonia a dispus cu 4-1 de o selecționată divizionară a României, la Malaga, dar partida nu figurează în palmaresele oficiale ale celor două naționale. Atunci, Gicu Grozav (41) a înscris singurul gol al tricolorilor, în timp ce pentru polonezi au marcat Szymon Pawlowski (15), Lukasz Teodorczyk (24, 27) și Daniel Lukasik (33).

Arbitrul sloven Damir Skomina va conduce meciul dintre reprezentativele României și Poloniei. Skomina, care a împlinit 40 de ani pe 5 august, are în palmares 127 de meciuri internaționale.

Damir Skomina va fi ajutat de trei dintre conaționalii care i-au fost colegi de brigadă la EURO 2016, Jure Praprotnik și Robert Vukan fiind delegați la meciul de vineri ca asistenți, iar Matej Jug ca al patrulea oficial.

Echipele probabile:
România: Ciprian Tătărușanu — Romario Benzar, Vlad Chiricheș, Dragoș Grigore, Alăin Toșca — Ovidiu Hoban, Răzvan Marin — Adrian Popa, Nicolae Stanciu, Alex Chipciu — Bogdan Stancu. Selecționer: Christoph Daum.

Polonia: Lukasz Fabianski — Lukasz Piszczek, Kamil Glik, Thiago Cionek, Artur Jedrzejczyk — Jakub Blaszczykowski, Grzegorz Krychowiak, Piotr Zielinski, Kamil Grosicki — Robert Lewandowski, Lukasz Teodorczyk. Selecționer: Adam Nawalka.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?