FOTO Procesiune pe străzile Capitalei, cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, „pentru oprirea pandemiei”

FOTO Procesiune pe străzile Capitalei, cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, „pentru oprirea pandemiei”

O procesiune cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, a avut loc, duminică, pe străzile Capitalei, scrie Agerpres.
 
Potrivit Basilica.ro, procesiunea, condusă de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, a fost una „discretă, restrânsă, formată din trei autovehicule”.

De pe Dealul Patriarhiei, după Sfânta Liturghie, moaştele şi icoana Sfântului Dimitrie au fost duse spre Spitalul Municipal - Politehnica - Mihai Bravu până la Spitalul „Victor Babeş”, unde a avut loc o primă oprire şi a fost rostită o ectenie şi rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Procesiunea a continuat spre Institutul „Matei Balş”, unde s-a făcut o nouă oprire şi au fost rostite rugăciuni. Mai departe, alaiul a mers spre Piaţa Victoriei - Universitate - Unirii.

La Universitate, a avut loc a treia oprire, în faţa Crucii eroilor martiri din 1989 fiind intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Revenită la baza Dealului Patriarhiei, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească, unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaştele au fost reaşezate în catedrală.

Pe tot parcursul traseului clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală şi încetarea epidemiei de coronavirus.

Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov), ale cărui moaşte sunt depuse în Catedrala Patriarhală, a fost invocat în rugăciune de bucureşteni şi în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813), scrie Basilica.ro. Potrivit sursei citate, „atunci, la fel, moaștele sale au fost purtate prin Capitală și numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult”. De asemenea, ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Când intervine FBI e groasă / Amănunte sulfuroase din dosarul DNA care-l vizează pe Dragnea

2 Se făcuse sârma ghem știți voi unde? / Moldoveanca s-a operat de urgență la un spital privat / Atenție, n-a scris …

3 România jefuită / Cât a încasat Anca Alexandrescu de la KazMunayGas, kazahii pe care Ponta i-a iertat de 600 mil…

4 Date și amănunte care dau fiori...

5 Ciolaniada liberală / Guvernul Cîţu porneşte morişca nepotismului de stat