FOTO VIDEO Codul folosit de Ucigașul Zodiac, descifrat de trei amatori după 5 decenii. Criminalul în serie din San Francisco nu a fost prins niciodată

FOTO VIDEO Codul folosit de Ucigașul Zodiac, descifrat de trei amatori după 5 decenii. Criminalul în serie din San Francisco nu a fost prins niciodată

O echipă de spărgători de coduri amatori a descifrat misteriosul sistem de cifrare folosit acum peste 50 de ani în mesajele trimise către un ziar de criminalul în serie din San Francisco ce se intitulase ”Zodiac”, a anunțat vineri FBI, potrivit Reuters.

Ucigașul Zodiac, ce nu a fost prins niciodată, a împușcat sau înjunghiat șapte oameni în zona golfului San Francisco în perioada 1968 – 1969, ucigând cinci dintre ei.

În timpul campaniei sale ucigașe, el a trimis o serie de scrisori terifiante către ziarul San Francisco Chronicle. Unele dintre scrisori erau codate, inclusiv una deosebit de complexă, în care a folosit 340 de caractere, ce au devenit cunoscute drept cifrul 340.



”Sper că vă distrați mult încercând să mă prindeți”, se spune în mesajul descifrat de criptologii David Oranchak, Sam Blake și Jarl Van Eycke, potrivit unui video postat pe Youtube de Oranchak.

”Nu mi-e frică de camera de gazare deoarece mă va trimite în paradic (sic) mai repede deoarece acum am destui sclavi care să muncească pentru mine”.

Crimele, dar și descifrarea codului Zodiac deveniseră o obsesie pentru pasionații de astfel de enigme criminale din toată lumea, scrisorile trimise ziarului fiind intens studiate.



Oranchak, despre care San Francisco Cronicle spune că este un designer web de 46 de ani ce trăiește în Virginia, a spus în clip că speră că rezolvarea cifrului va aduce noi informații despre identitatea criminalului în serie.

”Mesajul în sine nu spune mare lucru. Sunt aceleași mizerii prin care Zodiac cerșește atenția publicului”, a adăugat acesta.



Biroul FBI din San Francisco a confirmat că grupul de amatori a ”spart” mesajul cifrat, adăugând că investigația în acest caz vechi de jumătate de secol este în desfășurare.

”FBI cunoaște că cifrul atribuit Ucigașului Zodiac a fost rezolvat de persoane private. Ucigașul Zodiac a terorizat mai multe comunități din California de Nord și, deși au trecut decenii de atunci, vom continua să încercăm să facem dreptate pentru victimele acestor crime brutale”, a scris FBI pe Twitter.



Nimeni nu a fost măcar pus sub acuzare în cazul Zodiac, iar există o abundență de teorii privind identitatea reală a criminalului.

Cazul a inspirat numeroase cărți și filme, inclusiv ”Dirty Harry” (1971), cu Clint Eastwood în rolul principal și ”Zodiac” (2007) cu Robert Downey Jr.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria