FOTO/VIDEO Nigeria: Boko Haram a trimis o dovadă că tinerele răpite în 2014 sunt în viață (CNN)

FOTO/VIDEO Nigeria: Boko Haram a trimis o dovadă că tinerele răpite în 2014 sunt în viață (CNN)

La doi ani după răpirea la Chibok (nord-estul Nigeriei) a 276 de eleve de liceu de către Boko Haram, această organizație islamistă a trimis o "dovadă de viață" sub forma unei înregistrări video, a informat miercuri postul american de informații CNN, citat de AFP.

Sursa foto: Captură YouTube

Această înregistrare arată vreo 15 fete acoperite cu un hijab negru, care își spun numele, declară că au fost răpite la Chibok și precizează data înregistrării, 25 decembrie, potrivit CNN.

Două mame au afirmat că și-au recunoscut fata printre cele 219 tinere dispărute de la 14 aprilie 2014, iar cele 15 adolescente au fost identificate, în principal de una dintre colegele lor.

Este prima înregistrare video care duce la concluzia că unele dintre fetele răpite sunt în continuare în viață, după cea difuzată de Boko Haram în mai 2014.

Ministrul informațiilor din Nigeria a afirmat că tinerele "nu par să fie deloc stresate" și că s-au înregistrat "puține schimbări în aspectul lor fizic".

El a refuzat însă orice comentariu legat de stadiul discuțiilor cu Boko Haram, care dorește să schimbe ostaticii contra unor islamiști aflați în închisorile nigeriene.

Potrivit informațiilor de care dispune AFP, membri ai Boko Haram ar fi intrat în contact la jumătatea lui ianuarie cu guvernul, solicitând discuții despre un posibil schimb de prizonieri.

După ce guvernul de la Abuja a cerut o "dovadă de viață", a primit mai întâi cinci fotografii ale unor ostatice, apoi această înregistrare video.

Părinții celor 219 tinere încă dispărute — 57 reușind să fugă la scurt timp după răpirea lor — urmează să se întâlnească pentru o rugăciune colectivă joi în fața școlii din Chibok de unde au fost răpite elevele.

Insurecția islamistă a Boko Haram, lansată în 2009 după executarea liderului său istoric, Mohammed Yusuf, de către forțele de ordine, s-a soldat până în prezent cu circa 20.000 de morți, potrivit unor estimări recente. Pe 1 aprilie, organizația a atras atenția într-o înregistrare video că nu va depune armele.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...