Fotografia unor refugiați de la granița ungară, răsplătită cu premiul World Press Photo

Fotografia unor refugiați de la granița ungară, răsplătită cu premiul World Press Photo

Fotografia unui bărbat cu un copil mic în brațe pe care încearcă s-l strecoare printre sârmele ghimpate la frontiera dintre Serbia și Ungaria, realizată de australianul Warren Richardson, a câștigat premiul cel mare al celui mai prestigios concurs de fotojurnalism, World Press Photo, conform AFP. 

Intitulată "Speranța unei noi vieți", fotografia alb-negru a fost obținută de fotograful freelancer în noaptea de 28 august 2015, în timp ce refugiații încercau să treacă în Ungaria. Un copil mic era dat din mână în mână printre sârmele ghimpate la punctul de frontieră dintre Horgos, în Serbia, și Roszke, în Ungaria.

Fotografia realizată de Warren Richardson este "puternică" prin simplitatea ei, a susținut președintele juriului Francis Kohn, directorul foto al AFP: "Am văzut această fotografie devreme (încă din procesul de selecție) și am știut imediat că este vorba de o fotografie importantă".

Pentru Huang Wen, membru al juriului și directorul departamentului de dezvoltare media de la Xinhua, fotografia este "tulburătoare": "Putem observa anxietatea și tensiunea într-o manieră subtilă, imaginea surprinde emoțiile și sentimentele unui tată care încearcă să-și treacă copilul într-o lume din care dorește să facă parte".

Warren Richardson se afla de cinci zile în tabăra de refugiați unde a realizat fotografia. În noaptea în care a obținut acest instantaneu, Richardson a observat sosirea unui grup de aproximativ 200 de refugiați care se deplasau cu atenție, sub acoperirea lizierei pădurii, de-a lungul gardului de sârmă ghimpată. Femeile și copiii, tații și persoanele în vârstă au fost trimiși să treacă primii frontiera. "Ne-am jucat de-a șoarecele și pisica cu poliția toată noaptea", povestește fotograful citat în comunicatul World Press Photo care anunță premiul. "Era în jur de ora 3 dimineața când am realizat această fotografie și nu puteam folosi flash-ul pentru că polițiștii îi căutau pe acești oameni... așa că am folosit lumina de la Lună", a povestit el.

Juriul a ales această fotografie din cele 83.000 trimise de 5.775 de fotografi din 128 de țări. Premiile au fost împărțite unui număr de 41 de fotografi , de 21 de naționalități, înscriși în concurs la șapte categorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat