Francezul Michel Barnier își preia oficial funcția de negociator-șef al UE pentru pregătirea Brexit-ului

Francezul Michel Barnier își preia oficial funcția de negociator-șef al UE pentru pregătirea Brexit-ului

Francezul Michel Barnier își preia oficial sâmbătă funcția de negociator-șef al Comisiei Europene însărcinat cu pregătirea Brexit-ului, o separare plină de capcane a Regatului Unit într-un moment în care Uniunea Europeană trece prin cea mai grea criză din istoria sa, relatează AFP.

Numit în funcție la sfârșitul lunii iulie de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Barnier, un veteran al instituțiilor bruxelleze, a optat pentru o intrare mai discretă în problemă. El intenționează să afle mai întâi opiniile celor 27 de state membre și a avut deja consultații ''constructive'' joi la Berlin cu șeful diplomației germane, Franck-Walter Steinmeier.

Pentru Bruxelles nu se pune problema de a negocia cu britanicii atât timp cât Londra nu activează ''clauza de retragere'' (art. 50 din Tratatul de la Lisabona din 2009), care n-a fost niciodată utilizată, ce reglementează ieșirea unei țări din UE.

Activarea clauzei nu va interveni până la începutul lui 2017, în pofida dorinței Bruxellesului de a începe ''cât mai repede posibil''. După ce ruptura este notificată Consiliului UE (reprezentant al statelor membre), se va deschide o perioadă de doi ani pentru a negocia modalitățile de ieșire din blocul comunitar.

Chiar dacă se așteaptă la negocieri ''dure'', Barnier, cunoscut drept ''un antibritanic notoriu'' în mediile eurosceptice din Londra, nu are intenția de a declara război Regatului Unit. ''Suntem de mult timp într-o comunitate de interese cu Regatul Unit'', explica Barnier la începutul lui septembrie. ''Îndeosebi în domeniile securității și al apărării va trebui să se găsească o cooperare bilaterală puternică'', adăuga el.

La Londra, guvernul Theresei May spune că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el în scopul ''de a asigura o ieșire ordonată a Regatului Unit'' din UE.

Negociatorul-șef al UE îi va raporta direct lui Juncker, al cărui consilier pe probleme de apărare a fost până în prezent.

Michel Barnier (65 de ani), un european convins, angajat în politică de peste 40 de ani, a ocupat postul strategic de comisar pentru piața internă și servicii financiare în Comisia Europeană ''Barroso II'' (2010-2014).

El a fost arhitectul Uniunii Bancare Europene, alegându-se cu reputația de ''oaia neagră'' a City-ului londonez, prima mare piață financiară a Europei, una dintre mizele cruciale ale negocierilor în viitor.

''Știu exact ceea ce s-a scris în presa britanică. În acea vreme (când a fost numit în 2010), spuneau despre mine că sunt 'omul cel mai periculos din Europa'. În cele din urmă, am ajuns în mod inteligent să îmbarcăm Regatul Unit împreună cu noi, în favoarea unei reglementări financiare", spunea recent Barnier. ''Prin urmare este posibil, și obiectivul meu va fi să ajungem la un acord de tip 'win-win' pentru toți'', dădea el asigurări.

Fost șef al diplomației franceze în perioada 2004-2005, Barnier îl cunoaște bine pe euroscepticul David Davis, însărcinat cu negocierea Brexit-ului de partea britanică: amândoi se ocupau de probleme europene pentru țările lor la mijlocul anilor 1990.

Pentru a-și pregăti și a duce la bun sfârșit misiunea, Barnier dispune de un grup de lucru care reunește ''toată floarea Comisiei'', potrivit lui Juncker. El este secondat de germana Sabine Weyand, care vine de la direcția generală de comerț a Comisiei, unde ea se ocupa de problemele comerciale și de politica ''de vecinătate''.

Grupul de lucru ''va coordona ansamblul lucrărilor Comisiei sub toate aspectele strategice, operaționale, juridice și financiare legate de aceste negocieri''.

Noul ''parteneriat'' dintre Bruxelles și Londra s-ar putea inspira din modelul norvegian, relativ integrat, cu acces pe piața unică europeană, sau din statutul cu Elveția, mai distant.

Dar ''Cei 27'' vor să fie fermi în privința viitorului acces pe piața unică a Regatului Unit, opunându-se ca Londra să beneficieze de aceasta după Brexit dacă nu respectă principiul liberei circulații a persoanelor, îndeosebi a forței de muncă din Europa de Est.

Alți doi negociatori europeni au fost desemnați pentru a conduce procedura de separare a Regatului Unit: belgianul Guy Verhofstadt, în numele Parlamentului, și compatriotul său Didier Seeuws, diplomat, pentru Consiliu.

Eurodeputat liberal și militant al federalismului european, Verhofstadt, persoană considerată insuportabilă pentru eurofobii britanici, dorește încheierea negocierilor cu Londra ''până în 2019''.

În orice caz, un acord între UE și Regatul Unit va trebui să fi aprobat de Parlamentul European.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...