
Frank Timiș a scăpat de anchetele din Occident, dar e vânat de Fiscul din Senegal pentru 240 de milioane de euro
Controversatul om de afaceri australiano-român Frank Timiș a scăpat de anchetele penale din SUA, Marea Britanie și Elveția, dar autoritățile fiscale din Senegal îi cer acum plata unei sume uriașe.
Deși anchetele lansate împotriva lui Frank Timiș în Statele Unite, Marea Britanie și Elveția au fost închise fără urmări penale, omul de afaceri nu a scăpat de toate problemele. Autoritățile fiscale din Senegal îi cer acum o sumă colosală, 240 de milioane de euro, potrivit unei investigații Africa Intelligence .
Pe 27 decembrie 2024, Direcția Fiscală din Senegal a emis o notificare oficială către Timis Corporation, companie controlată de miliardar, prin care i se solicită plata a 159 de miliarde de franci CFA (echivalentul a aproximativ 240 de milioane de euro), reprezentând restanțe fiscale.
Frank Timiș este cunoscut în mediul de afaceri senegalez încă din 2012, când a obținut două blocuri offshore de gaze în largul coastelor țării. Ulterior, a vândut parțial aceste concesiuni către Kosmos Energy, iar în 2017 a încheiat un acord important cu gigantul energetic BP. Surse din piață susțin că BP ar fi plătit 250 de milioane de dolari pentru o participație de 30% și s-a angajat să plătească redevențe care ar putea totaliza până la 12 miliarde de dolari pe parcursul a 40 de ani.
Afacere marcată de acuzații de corupție
Tranzacția nu a fost lipsită de controverse. În 2019, un documentar realizat de BBC a sugerat că Frank Timiș ar fi obținut concesiunile prin mită oferită unor oficiali senegalezi. Cazul a fost intens discutat și pe scena politică internă, fiind reluat de actualul prim-ministru Ousmane Sonko, care încă din 2017 acuza, în cartea sa „Petrol și gaze în Senegal: cronica unei jafuri”, neregulile din regimul condus de fostul președinte Macky Sall.
După izbucnirea scandalului, anchete penale au fost deschise în Statele Unite, Regatul Unit și Elveția. Totuși, în 2024, autoritățile judiciare din toate cele trei țări au renunțat la investigații. Departamentul de Justiție al SUA și Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie au clasat dosarele, iar în ianuarie, Parchetul General al Elveției a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, invocând lipsa probelor concrete.
Risc de proces în Senegal
În ciuda acestei evoluții favorabile în Occident, fiscul din Senegal menține presiunea. Notificarea din decembrie are caracter administrativ, dar dacă Timiș nu plătește suma solicitată, cazul ar putea ajunge în instanță. Surse apropiate afaceristului afirmă că BP ar putea profita de situație , invocând o clauză contractuală care prevede suspendarea plății redevențelor în cazul apariției unui litigiu.
Frank Timiș suspectează că BP colaborează cu autoritățile senegaleze. El ar fi bănuit că gigantul britanic încearcă să obțină informații despre activitatea sa prin intermediul nepotului Ian Timiș, cu care a lucrat anterior în cadrul companiei African Petroleum.
Proiect eșuat pe bursă
Problemele lui Frank Timiș nu se opresc aici. Compania sa African Agriculture, listată pe bursa Nasdaq în decembrie 2023, s-a prăbușit rapid. Evaluată inițial la 8 dolari pe acțiune, aceasta mai valorează în prezent doar 10 cenți. Proiectul, bazat pe exportul de lucernă și obținerea de credite de carbon, a pierdut încrederea investitorilor și a partenerilor locali, iar conducerea a fost nevoită să-și reorienteze activitatea către alte piețe.
Contactat de Africa Intelligence, Frank Timiș a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.
Sursa: adevarul.ro