Frans Timmermans recomandă guvernului român mai multă transparență

Frans Timmermans recomandă guvernului român mai multă transparență

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a salutat joi, la Bruxelles, decizia guvernului român de a abroga ordonanța de urgență 13, a recomandat executivului de la București mai multă transparență și a afirmat că ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României va avea loc atunci când rezultatele țării noastre în combaterea corupției și reforma justiției vor fi ireversibile.

''Sunt conștient de faptul că Guvernul României are nevoie să modifice legislația pentru a se asigura că este în concordanță cu prevederile europene. Ne putem oferi, dacă este necesar, expertiza în acest sens, iar acest lucru se aplică și în situațiile în care legislația trebuie modificată pentru a fi în concordanță cu deciziile Curții Constituționale. (...) Este binevenit faptul că OUG 13 a fost abrogată, este un pas foarte bun. Sfatul pentru Guvernul român a fost ca atunci când pune legislația în concordanță cu deciziile Curții Constituționale și când transpune legislația europeană, aceste demersuri trebuie făcute foarte deschis, astfel încât oricine este interesat să poată fi implicat, să vadă ce se întâmplă exact, pentru a se evita neînțelegerile sau percepțiile cum că s-ar slăbi lupta împotriva corupției. Dacă demersurile se fac cu transparență, Comisia Europeană poate avea încredere că pașii făcuți duc la rezultatele dorite, iar lupta anticorupție se menține la aceeași intensitate'', a spus Timmermans, după întrevederea avută cu premierul român Sorin Grindeanu la sediul CE.

Reprezentantul executivului comunitar a amintit că ultimele rapoarte MCV arată că 'ne aflăm pe ultima porțiune a maratonului'. ''Momentul când trecem linia de sosire depinde de viteza alergătorului, iar aceasta depinde de angajamentul Guvernului și al Parlamentului. Comisia poate ajuta, poate oferi asistență, dar nu decide viteza. Viteza depinde de autoritățile române, iar de ea depinde când se ajunge la linia de sosire. Am văzut angajamentul Guvernului de a ajunge la capătul cursei cât mai repede posibil'', a spus Frans Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a adăugat că va clarifica pentru autoritățile române măsurile și pașii preciși la care se așteaptă în viitor. ''Accept punctul de vedere al premierului când spune că nu toate elementele sunt clare. Vom clarifica totul astfel încât Guvernul să știe exact ce sfaturi transmitem și ce așteptări avem. Respectați foaia de parcurs și vom ajunge acolo unde ne dorim, adică la momentul când lupta împotriva corupției este un succes atât de mare, încât este ireversibilă''', a spus Timmermans, precizând că românii și-au făcut auzită clar dorința ca țara să nu mai fie afectată de corupție generalizată.

Oficialul european a declarat că în discuția cu premierul român a fost abordată și 'situația dificilă' din penitenciarele din România și a spus că Guvernul are la dispoziție inclusiv instrumente financiare europene pentru a îmbunătăți condițiile din închisori.

''Vrem să sprijinim România în privința construirii de noi penitenciare și pentru renovarea celor existente. Am analizat problema foarte gravă a supra-aglomerării și situația proastă din penitenciarele din Romania. Am oferit Guvernului român posibilitatea de a colabora îndeaproape pe proiecte care să ducă la îmbunătățirea situației, renovarea clădirilor, ridicarea condițiilor la nivelul din UE. Vrem să sprijinim Guvernul român în acest sens, se pot folosi inclusiv fonduri pentru investiții structurale'', a arătat Timmermans.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...