Franța a cerut Comisiei Europene să „reconsidere” recrutarea controversată a unei experte din SUA. „Nu vedem niciun motiv”

Franța a cerut Comisiei Europene să „reconsidere” recrutarea controversată a unei experte din SUA. „Nu vedem niciun motiv”

Guvernul francez a cerut, joi, executivului european să revină asupra numirii Fionei Scott Morton, fostă lobbyistă şi care a activat în trecut în administraţia lui Barack Obama, într-un post-cheie pentru reglementarea activităţii giganţilor din domeniul tehnologiei.

Comisia Europeană respinge cererea Franței FOTO: Pixabay

Cererea a fost reluată , vineri, de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, care au invocat riscurile de conflict de interese şi de ingerinţă a Washingtonului, notează AFP.

Comisia Europeană nu „vede motive să reconsidere”

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europeane a anunțat că executivul UE „nu vede motive să reconsidere”.

Decizia a fost luată. Nu vedem niciun motiv pentru a o reconsidera, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, în cadrul briefingului de presă cotidian.

Fiona Scott Morton, profesoară de economie la universitatea Yale, a fost aleasă drept noua economistă şefă a Direcţiei generale pentru concurenţă. Numirea, care a avut loc marți, a provocat reacţii indignate, în special în Franţa.

Aleşi din întreg eşichierul politic au atras atenţia asupra fostelor poziţii ocupată de americancă, precum responsabilă pentru analiză economică în cadrul diviziei antitrust a Ministerului american al Justiţiei, între mai 2011 şi decembrie 2012, sau consultantă pentru marile grupuri tehnologice precum Amazon, Apple şi Microsoft.

Reglementarea domeniului digital este o miză capitală pentru Franţa şi pentru Europa. Această numire merită să fie reconsiderată de Comisie, a reacţionat joi seară ministrul francez de externe, Catherine Colonna.

În Parlamentul European , liderii grupurilor PPE (dreapta), germanul Manfred Weber, S&D (social-democraţi), spaniola Iratxe Garcia Perez, Renew Europe (centrişti şi liberali), francezul Stéphane Séjourné, şi Verzi, belgianul Philippe Lamberts, i-au scris şi ei Comisiei Europene pentru a-i cere „să anuleze această decizie”.

Într-un moment în care instituţiile noastre fac obiectul unei examinări minuţioase în contextul ingerinţelor străine, nu înţelegem de ce candidaţi non-europeni sunt luaţi în considerare pentru un post atât de strategic şi de înalt nivel, explică ei într-o scrisoare datată vineri şi adresată comisarului european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Puternica Direcţie generală pentru concurenţă este însărcinată să vegheze la buna funcţionare a concurenţei în UE şi să ancheteze în special asupra abuzurilor de poziţie dominantă ale giganţilor din domeniul tehnologiei, care au atras amenzi record în ultimii ani.

Numirea Fionei Scott Morton intervine într-un moment în care UE trebuie să aplice noi legislaţii ambiţioase pentru a reglementa acest sector. De asemenea, această numire alimentează criticile împotriva Ursulei von der Leyen, considerată prea atlantistă, notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?