Franţa a trimis Indiei primele avioane de luptă Rafale

Franţa a trimis Indiei primele avioane de luptă Rafale

Primele cinci avioane de luptă Rafale din cele 36 comandate de India au decolat luni de la situl Dassault Aviation din Merignac, în sud-vestul Franţei, către baza Forţelor Aeriene Indiene (IAF) de la Ambala, informează AFP. Până la destinaţia din nordul Indiei, la circa 200 de km de frontierele cu Pakistanul şi China, avioanele vor fi alimentate de mai multe ori în zbor şi vor face o escală la baza aeriană franceză de la Al Dhafra, în Emiratele Arabe Unite.

Primul aparat multirol Rafale din lotul comandat în septembrie 2016 a fost predat oficial Indiei în octombrie anul trecut, însă a rămas în Franţa, pentru instruirea echipajelor. Următoarele vor fi livrate până în 2022.

"Personalul navigant şi personalul de la sol al IAF au urmat o instruire completă pe avion, inclusiv pentru sistemele de armament foarte avansate, şi sunt acum complet operaţionale", a comunicat aviaţia militară indiană.

Ambasadorul Indiei la Paris, Shri Jawed Ashraf, a declarat că Rafale este un avion "rapid, agil, polivalent şi foarte ucigător", care "va întări considerabil forţa noastră aeriană şi pregătirea noastră defensivă, dar este totodată şi un simbol puternic al parteneriatului strategic între Franţa şi India".

Anul trecut, opoziţia din India a acuzat guvernul că a favorizat conglomeratul privat Reliance Group ca partener al Dassault, în detrimentul companiei publice Hindustan Aerospace Industries. Grupul Reliance este condus de omul de afaceri Anil Ambani, cunoscut ca apropiat al premierului Narendra Modi.

Flota aeriană militară a Indiei este eterogenă şi îmbătrânită, menţionează AFP. În februarie 2019, India a fost angajată în lupte aeriene cu Pakistanul. În 15 iunie anul acesta, pentru prima oară în ultimii 45 de ani, forţele armate indiene şi chineze s-au ciocnit în Ladakh, într-un sector controversat al frontierei; şi-au pierdut viaţa cel puţin 20 de militari indieni.

Directorul general al Dassault Aviation, Eric Trappier, a subliniat că "am reuşit să livrăm avioanele, să instruim piloţii şi mecanicii la timp", în ciuda epidemiei de coronavirus, şi că "toate angajamentele au fost respectate, inclusiv în privinţa acordurilor offset". El a arătat că "în ciuda polemicilor care ar fi putut avea loc, avionul există" şi le va permite indienilor "să arate că puterea lor este în creştere".

India este primul client internaţional al Dassault încă din 1953. Producătorul francez speră să vândă guvernului de la New Delhi şi alte avioane Rafale. În mai 2017, India a solicitat oficial informaţii privind furnizarea a 57 de avioane de luptă pentru marina militară, iar în 2018, pentru 110 avioane destinate IAF. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria