Franța: Alegeri legislative, la o lună după scrutinul prezidențial câștigat de Emmanuel Macron

Peste 47 de milioane de alegători francezi sunt chemați duminică la urne în cadrul primului tur al alegerilor legislative, după o lună de la scrutinul prezidențial câștigat de către Emmanuel Macron, și se pare că partidul noului președinte centrist va obține o largă majoritate parlamentară pentru realizarea reformelor promise, relatează AFP.

Birourile de vot au fost deschise la ora locală 8,00 (6,00 GMT) și vor fi închise la ora 20,00 (18,00 GMT), timp în care alegătorii pot vota pentru desemnarea a 577 de deputați.

Potrivit mai multor sondaje, Macron ar putea obține, la cel de-al doilea tur al alegerilor legislative care va avea loc pe 18 iunie, aproape 400 de mandate de deputat, cu mult peste pragul de 289 necesare pentru a întruni majoritatea absolută.

Scrutinul legislativ are loc în condiții de măsuri de protecție sporită, fiind mobilizați 50.000 de polițiști și jandarmi, în contextul unei amenințări teroriste ridicate.

Ultimele sondaje arată că partidul lui Macron, ''La République en marche!'', este creditat cu 30 % din intențiile de vot, plasându-se înaintea partidului de dreapta Republicanii (20 %) și a Frontului Național (FN, extrema dreaptă, 18 %), aflat în dificultate după eșecul suferit de lidera sa, Marine Le Pen, în confruntarea cu Emmanuel Macron la cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale din luna mai.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

2 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

3 Cum susținea Viorica Dăncilă în PE adoptarea Ordonanței 13 care-l salva pe Dragnea

4 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

5 Rareș Bogdan / Dezbaterea lui Iohannis va fi pe model american. Ne așteptăm ca audiența să fie de peste 7 milio…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi