Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Franța: Bugetul armatei va trebui mărit în perspectiva unui "război îndelungat" (Cazeneuve)

Premierul francez Bernard Cazeneuve, care efectuează un turneu în mai multe țări africane, a declarat joi la N'Djamena, capitala Ciadului, că Franța trebuie să se pregătească pentru un "război îndelungat" împotriva terorismului și că ar trebui să-și "amplifice" efortul financiar în favoarea armatei în anii următori, potrivit AFP.

"Țara noastră va trebui să continue să facă opțiuni bugetare ambițioase și lucide în profitul armatei noastre. Ea va trebui să susțină în mod durabil efortul angajat în acest mandat de cinci ani în favoarea apărării și a securității Franței", a declarat Bernard Cazeneuve, în cursul unei vizite făcute soldaților din forța Barkhane din Sahel.

"Trebuie să ne pregătim pentru un război îndelungat într-un mediu strategic profund modificat și niciun guvern nu va putea vreodată să se exonereze de o astfel de responsabilitate", a adăugat el.

"Noi trebuie să combatem grupările teroriste peste tot cu obstinație până la înfrângerea lor completă", a continuat șeful guvernului.

Armata franceză este angajată pe două fronturi împotriva terorismului, în Irak și în Siria în fața grupării jihadiste Statul Islamic și în Sahel, unde are mobilizați 4.000 de militari în cinci țări (Mauritania, Niger, Mali, Burkina Faso, Ciad).

Bernard Cazeneuve a insistat asupra bilanțului în domeniu al președintelui Francois Hollande, subliniind că el a fost primul care a stopat reducerile de efective și a crescut bugetul armatei imediat după atentatele din 2015, după ani în care acesta fusese deficitar.
"Președintele Republicii este cel care a dat armatelor noastre resursele necesare pentru a-și îndeplini misiunea", a afirmat el. "Pentru prima oară după decenii, efectivele lor au majorate așa cum atestă bugetul Ministerului Apărării pentru 2017", a mai spus premierul francez.

Cazeneuve a susținut total părerea șefului Statului Major al armatei, generalul Pierre de Villiers, care — într-un recent editorial—ceruse un efort bugetar crescut în domeniul apărării, subliniind că "nu se câștigă un război fără un efort de război".

Generalul de Villliers ceruse "o creștere progresivă a bugetului apărării" pentru a ajunge la 2% din PIB, față de 1,77% în prezent, în următorii cinci ani.

Francois Hollande răspunsese atunci că acest buget este în prezent suficient, dar că ar trebui să se facă "eforturi suplimentare" în anii viitori.

Dacă efectivele în oameni au fost întărite progresiv după atentatele din 2015, necesitățile rămân mari în planul dotărilor materiale (blindate, elicoptere, avioane de alimentare ș.a.), uneori foarte învechite.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

3 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

4 Dan Barna, ÎNGROPAT de RISE Project: A folosit aceleași scheme ca Dragnea!

5 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul