Franța: Explozibili pe bază de TATP găsiți la o percheziție într-o suburbie pariziană

Franța: Explozibili pe bază de TATP găsiți la o percheziție într-o suburbie pariziană

Poliția franceză a descoperit în timpul unei percheziții care a vizat un apartament dintr-o suburbie a Parisului materiale care ar putea fi folosite pentru a fabrica dispozitive explozive. Doi bărbați au fost arestați, au indicat miercuri surse polițienești citate de Reuters și AFP.

Poliția a fost alertată de un instalator care lucra în apartamentul respectiv, situat în suburbia sudică Villejuif, și care a semnalat prezența unor produse suspecte. Geniștii au descoperit între altele butelii de gaz și conductori. Secția antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis o anchetă în acest caz.

În apartament nu se afla nimeni în momentul percheziției, cele două persoane arestate fiind reținute ulterior, în timp ce circulau cu un vehicul utilitar ușor aparținând proprietarului apartamentului.

Inițial, surse citate de Reuters au anunțat că la fața locului s-au găsit explozibili pe bază de TATP (peroxid de acetonă), un explozibil ușor de produs care a fost folosit de militanți în mai multe atacuri comise în ultimii ani în Europa occidentală. Celula jihadistă responsabilă de atentatele de la mijlocul lunii august de la Barcelona și Cambrils, în provincia spaniolă Catalonia, cumpărase 500 de litri de acetonă pentru a fabrica bombe cu TATP.

Un decret publicat vinerea trecută care vizează evitarea fabricării de bombe artizanale prevede că orice persoană care va dori să cumpere în Franța produse ce pot intra în compoziția unor explozivi va fi obligată să prezinte un document de identitate și să precizeze scopul achiziției. Textul vizează în special împiedicarea fabricării de TATP, utilizat adesea de organizația jihadistă Statul Islamic în atentate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…