Franța: Fostul ministru al apărării Francois Leotard, inculpat pentru comisioane ilegale dintr-un contract cu Pakistanul

Franța: Fostul ministru al apărării Francois Leotard, inculpat pentru comisioane ilegale dintr-un contract cu Pakistanul

Francois Léotard, fost ministru al apărării (1993-1995), a fost inculpat în "afacerea Karachi" legată de finanțarea campaniei prezidențiale a premierului francez Edouard Balladur din comisioane ilegale primite pentru vânzări de armament, au declarat marți agenției France Presse o sursă apropiată anchetei.

Léotard, în vârstă de 75 de ani, a fost audiat pe 4 iulie și inculpat pentru complicitate la abuz de bunuri ale unei firme, a precizat sursa citată, care a confirmat astfel informația publicată de săptămânalul Le Canard enchaîné. Balladur a fost deja acuzat în același dosar.

La fel ca fostul șef al guvernului din care a făcut parte, fostul ministru a fost anchetat din dispoziția Curții de Justiție a Republicii, singura instanță din Franța care poate judeca infracțiunile comise de membri ai guvernului în exercițiul funcțiunii.

Informațiile privind finanțarea ilegală au ieșit la iveală în cadrul anchetei privind atentatul din 2002, de la Karachi, soldat cu 15 morți. Dintre cei uciși de un automobil capcană detonat în fața hotelului Sheraton, 11 erau cetățeni francezi. Aceștia erau angajați ai Direcției Șantierelor Navale și lucrau la construcția unuia din cele trei submarine Agosta vândute Pakistanului de Franța în 1994, în timpul mandatului premierului Balladur.

Inițial, s-a crezut că atacul terorist a fost pus la cale de Al-Qaida. Din 2009, s-a conturat tot mai puternic ipoteza unei răzbunări împotriva Franței, după ce președintele Jacques Chirac a decis în 1996 să sisteze plata comisioanelor către oficiali pakistanezi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…