Franța: Fostul ministru al bugetului Jérome Cahuzac, condamnat la 3 ani de închisoare pentru fraudă fiscală

Fostul ministru francez al bugetului Jerome Cahuzac a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare, fără posibilitate de eliberare condiționată, pentru fraudă fiscală și spălare de bani, de un tribunal corecțional din Paris, după un scandal care l-a pus, la vremea respectivă, într-o poziție incomodă pe președintele François Hollande, transmit AFP și Reuters.

Cahuzac a mai primit cinci ani de interzicere a dreptului de a candida pentru o funcție publică.

Jerome Cahuzac, 64 de ani, fost ministru socialist al bugetului și responsabil cu lupta împotriva fraudei fiscale, a fost constrâns să demisioneze în 2013 pentru că a ascuns deținerea unui cont bancar în Elveția.

El risca 7 ani de închisoare, o amendă de 2 milioane de euro și interzicerea unor drepturi civile.

În același proces, fosta soție a lui Cahuzac, Patricia, a fost condamnată la 2 ani de închisoare, iar banca geneveză Reyl a fost obligată să achite o amendă de 1,875 milioane de euro pentru că a fost 'instrumentul disimulării bunurilor' de către Jerome Cahuzac. Totodată, bancherul François Reyl a primit o condamnare la un an de închisoare cu suspendare și achitarea unei amenzi de 375.000 de euro. Instituția bancară elvețiană a evitat totuși interdicția exercitării oricărei activități bancare în Franța, așa cum solicitase Parchetul.

Cahuzac a recunoscut în aprilie 2013, în fața unor judecători de instrucție, după ce mult timp negase, că în 1992 a deschis, prin intermediul unei cunoștințe, un cont în Elveția, la banca UBS. În 2009, acești bani, transferați la banca Reyl, au fost trimiși în Singapore în contul unei societăți panameze, apoi în contul unei firme înregistrate în Seychelles. După izbucnirea scandalului, Cahuzac a repatriat fondurile, în valoare de circa 600.000 de euro.

Jerome Cahuzac, de profesie chirurg estetician specializat în implanturi de păr și consultanță pentru companii farmaceutice, a fost numit ministru al bugetului în 2012 de către Hollande, devenit președinte după o campanie în care promisese o guvernare fără reproș după acuzațiile de corupție din mandatele predecesorilor săi.

În urma scandalului Cahuzac, guvernul a întărit lupta împotriva fraudei fiscale, a înființat un parchet național financiar și o nouă instanță, Înalta Autoritate pentru transparență în viața publică (HATVP).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X