Franţa: Guvernul face apel la protestatari să nu iasă în stradă sâmbătă

Franţa: Guvernul face apel la protestatari să nu iasă în stradă sâmbătă

Guvernul francez nu a decis până în acest moment să interzică manifestaţiile "vestelor galbene" prevăzute pentru sâmbătă, dar face apel la protestatari să fie "rezonabili" după atacul de la Strasbourg şi "să nu manifesteze", a afirmat joi purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP.

Potrivit responsabilului francez, "ar fi uşor" de interzis pur şi simplu aceste manifestaţii, dar acest lucru nu i-ar împiedica "pe cei care vor să distrugă şi să jefuiască să iasă în stradă".

Manifestanţii şi-au exprimat furia şi guvernul i-a ascultat şi le-a răspuns, iar acum cerem "în mod responsabil să fie rezonabili sâmbătă şi să nu meargă să manifesteze", a explicat Griveaux pe postul Cnews.

El a insistat că "forţele de ordine şi securitate au avut de lucru enorm în ultimele săptămâni" şi că "având în vedere atentatul de la Strasbourg ar fi preferabil ca sâmbătă toată lumea să se poată consacra îndeletnicilor specifice dinaintea sărbătorilor în familie de sfârşit de an".

Miercuri, ministrul justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat că mişcarea de protest "ar trebui să înceteze", având în vedere "evenimentul dramatic" de la Strasbourg şi "răspunsurile date de preşedintele republicii" revendicărilor "vestelor galbene".

Purtătorul de cuvânt guvernamental francez a precizat ulterior că "nu guvernul trebuie să se pronunţe dacă o mişcare să înceteze sau nu", adăugând că executivul şi-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog".

În schimb, preşedintele Adunării naţionale (camera inferioară a parlamentului francez), Richard Ferrand (LREM), a afirmat joi la rândul său că mişcarea "vestelor galbene" trebuie să înceteze, având în vedere "răspunsul masiv" dat de executiv revendicărilor acestora.

Totuşi, după cum consemnează France Presse, în întreaga Franţă, numeroşi protestatari şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu victimele atacului din ajun de la Strasbourg, dar păreau în continuare hotărâţi să nu renunţe la mobilizare.

Pe de altă parte, mişcarea de protest - care nu are lideri sau o ideologie anume - trebuie să facă faţă şi propagării în special pe reţelele sociale a unor teorii ale conspiraţiei care insinuează că atacul de la Strasbourg a fost aranjat de guvern pentru a eclipsa mobilizarea.

Deşi grupul de pe Facebook La France en colere, între ai cărui membri se numără şi câţiva iniţiatori ai protestelor, şi-a suspendat marţi seara comentariile, evocând o "situaţie specială", un manifestant din Strasbourg a remarcat că este "bizar" faptul că atacul a avut loc "ca din întâmplare" în contextul în care "vestele galbene" prevedeau blocarea Parlamentului European.

Un deputat din regiune în Adunarea Naţională, Bruno Studer (LREM), i-a denunţat în parlament pe cei care evocă un complot şi care, "în confortul indecent al anonimatului de pe reţelele sociale, dau dovadă de lipsă de demnitate"

În ce-l priveşte, liderul stângii radicale Jean Luc Melenchon i-a îndemnat pe francezi să se abţină de la propagarea zvonurilor şi să respecte "consemnele date de autorităţi pentru a facilita capturarea asasinului". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa