Franța: Juppe îi reproșează lui Fillon o "complezență excesivă față de Putin"

Franța: Juppe îi reproșează lui Fillon o "complezență excesivă față de Putin"

Fostul premier Alain Juppé, care s-a clasat pe locul doi în alegerile primare ale dreptei din Franța pentru desemnarea candidatului la prezidențialele preconizate pentru primăvara viitoare, i-a reproșat favoritului scrutinului, François Fillon, cu care se va confrunta într-un al doilea tur, o "complezență excesivă" față de președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu apărut miercuri în presa franceză.

Primarul din Bordeaux a fost invitat de ziarul regional Ouest-France să-și expună principalele dezacorduri cu fostul premier de centru-dreapta François Fillon în materie de politică externă.

"Trebuie să vorbim cu Rusia. Dar dialogul trebuie să fie deschis. Am trei adevăruri să-i spun: anexarea Crimeii este contrară dreptului internațional. Există un acord de la Minsk pentru ca Ucraina să depășească dificultățile actuale și aștept ca Putin să le ceară prietenilor săi să-l aplice cu fidelitate".

"În Siria", a continuat Juppé, "sunt pe deplin de acord că prioritatea priorităților este eradicarea Statului Islamic, dar aștept din partea Rusiei o soluție pentru ieșirea din criză. Această soluție nu este o alianță ruso-iraniană care pare să fie luată în considerare de François Fillon. Iranul joacă un rol destabilizator important în Yemen, Irak, Siria, Liban. Hezbollah este un Hezbollah iranian, care amenință dintotdeauna Israelul. Acesta trebuie să fie mult mai ferm și mai clar cu Rusia", a adăugat el.

Deja în luna septembrie, Juppé îi recomandase lui Fillon "să fie mai atent cu excesele de vodcă".

Susținător al ridicării sancțiunilor economice împotriva Rusiei, Fillon estimează că nu există "altă opțiune decât întoarcerea spre ruși și regimul sirian pentru eradicarea forțelor Statului Islamic".

Criticând "fuga înainte" a Rusiei în Siria, Juppe consideră că "nu va exista nicio întoarcere la pace în Siria cu Bashar al-Assad" la putere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...