Franța: Macron își va numi primul ministru, înainte de a pleca la Berlin (sinteză)

Franța: Macron își va numi primul ministru, înainte de a pleca la Berlin (sinteză)

A doua după învestitură, noul președinte francez Emmanuel Macron intenționează să-și numească luni primul ministru, înainte de a pleca la Berlin, semn al priorității pe care o acordă axei franco-germane și relansării europene, comentează luni AFP.

Dubla agendă a acestei zile reflectă două principale provocări ale tânărului centrist proeuropean, care dorește o "Franță puternică care protejează".

În primul său discurs oficial, noul șef al statului a promis duminică "să-i unească și să-i reconcilieze" pe francezi, să le redea încrederea, să refondeze și să relanseze Europa, să o facă "mai eficientă, mai democratică, mai politică".

Profilul premierului său și componența noului guvern francez, care ar urma după toate probabilitățile să fie anunțată marți, vor fi primul test al capacității sale de a uni cu o lună înainte de alegerile legislative cruciale pentru continuarea mandatului său.
Cel mai tânăr președinte din istoria Franței afirmase chiar înainte de alegerea sa în 7 mai că și-a făcut alegerea pentru postul de premier. Dar el nu a oferit niciodată nici cel mai mic indiciu cu privire la acest subiect, lăsând zvonurile să agite lumea politică și media.

Numele lui Edouard Philippe, 46 de ani, un ales al dreptei moderate, membru al partidului Republicanii și apropiat al fostului premier Alain Juppe, este cel care circulă cel mai des.

Câțiva aleși ai dreptei moderate s-au alăturat deja taberei lui Emmanuel Macron, dar numirea unui reprezentant al Republicanilor ar fi un semnal de unitate foarte puternic pentru a încerca să-i convingă pe francezi să-i dea o majoritate în parlament, ceea ce i-ar permite să-și aplice reformele liberale și sociale.

În discursul său de învestitură, noul șef al statului a acordat un loc important problemei europene:"Europa de care noi avem nevoie va fi refondată și relansată, căci ea ne protejează", a spus el.

Prima sa deplasare în străinătate va fi consacrată luni unei întrevederi la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, a cărei poziție a fost întărită de o victorie electorală de răsunet duminică, înainte de alegerile legislative germane din septembrie.

"Există o dorință de lucru comună asupra câtorva priorități: securitatea, economia, investițiile și protecția socială, cu lupta împotriva protecționismului, precum și problema lucrătorilor detașați", s-a precizat în anturajul lui Emmanuel Macron.

A doua zi după victoria sa în fața extremei drepte, Angela Merkel estimase că tânărul centrist poartă speranțele a "milioane de francezi și a multor oameni din Germania și din Europa". Dar discuțiile nu vor fi ușoare doar pentru atât.

"În calitate de conservatoare, marja sa de manevră cu Macron este foarte limitată", a recunoscut un ministru german, sub rezerva anonimatului, dar, pe de altă parte, " din punct de vedere uman, aceasta ar trebui să se desfășoare bine".
Presa germană nu-i lasă timp noului președinte francez și scoate în evidență încă dinaintea alegerii sale sursele previzibile ale dezacordurilor cu Berlinul.

Astfel, Emmanuel Macron a pledat pentru un "tratat refondator" al Uniunii Europene. Or, ideea de a reforma tratatele europene, urmare a respingerii, prin referendum în Franța, a proiectului de Constituție europeană în 2005, are darul să agite spiritele la Berlin.

Noul președinte francez are în vedere concret un buget, un parlament și un ministru al finanțelor pentru zona euro, ceea ce constituie tot atâtea subiecte care riscă să crispeze relația sa cu cancelarul german și cu partidul său creștin-democrat CDU, foarte atașate ortodoxiei financiare.

"Prieten drag. Macron salvează Europa... și germanii sunt cei care trebuie să plătească", titra sâmbătă săptămânalul Der Spiegel.

În așteptarea acestei întâlniri la Berlin, Emmanuel Macron și-a preluat oficial funcția duminică în cursul unei ceremonii foarte solemne și protocolare la Palatul Elysee, succedându-i președintelui socialist Francois Hollande, care își efectuase el însuși ultima vizită oficială la Berlin lunea trecută.

Victoria sa în alegerile prezidențiale la 7 mai a bulversat peisajul politic francez, la capătul unei campanii electorale cu răsturnări de situații, marcată prin scorul istoric al extremei drepte, eliminarea, de asemenea istorică, a partidelor tradiționale de dreapta (Republicanii) și de stânga (Partidul Socialist), și de profunde fracturi ale unei țări divizate între perdanți și câștigători ai mondializării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...