Franţa: Macron va susţine duminică seară un discurs către ţară

Franţa: Macron va susţine duminică seară un discurs către ţară

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se adreseze naţiunii duminică seară, a anunţat miercuri Palatul Elysee, citat de dpa.

Palatul Elysee nu a dat detalii despre subiectele pe care preşedintele le va aborda în discurs. Redresarea economică a ţării după măsurile de izolare legate de coronavirus şi problemele de rasism şi discriminare sunt însă subiecte foarte probabile.

Macron s-a adresat naţiunii în trei discursuri televizate în timpul crizei COVID-19, dar ultimul a fost la jumătatea lunii aprilie, când el a anunţat că izolarea legată de virus se va încheia pe 11 mai.

Singurul său discurs public important de atunci a fost când a anunţat un pachet de ajutor de 8 miliarde de euro (9,1 miliarde dolari) pentru industria auto a ţării.

Relativa tăcere a preşedintelui până acum pe tema rasismului şi violenţei poliţiei a fost de asemenea pusă sub semnul întrebării în mass-media.

Franţa, ca şi alte ţări europene, a cunoscut proteste în urma morţii americanului de culoare George Floyd în timpul arestării sale în mai de către poliţişti albi din Minnesota.

Chestiunea a avut rezonanţă printre tinerii proveniţi din mediile de imigranţi în Franţa, dintre care mulţi se plâng de maltratare sau discriminare, mai ales din partea poliţiei.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului Sibeth Ndiaye a declarat mai devreme miercuri că Macron le-a spus miniştrilor că rasismul şi discriminarea sunt o "trădare" a principiilor republicane ale Franţei.

Preşedintele le-a cerut miniştrilor să intensifice acţiunile de combatere a discriminării şi ghetoizării zonelor urbane sărace, a spus Ndiaye.

Ministrul de interne Christophe Castaner a anunţat luni reforme limitate, inclusiv o interdicţie impusă poliţiei în utilizarea sufocării suspecţilor, dar a negat că forţele de securitate sunt rasiste din punct de vedere instituţional.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...