Franţa: Nicolas Sarkozy, din nou în faţa justiţiei pentru cheltuielile campaniei prezidenţiale din 2012

Franţa: Nicolas Sarkozy, din nou în faţa justiţiei pentru cheltuielile campaniei prezidenţiale din 2012

Procesul 'Bygmalion' pentru judecarea cheltuielilor excesive ale campaniei prezidenţiale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy s-a deschis joi la Paris, în absenţa fostului preşedinte francez, condamnat în urmă cu o lună şi jumătate într-un alt dosar, transmite AFP.

Procesul, numit după agenţia de comunicaţii a partidului UMP şi prevăzut să dureze până la 22 iunie, ar fi trebuit să înceapă la jumătatea lunii martie, dar a fost amânat din cauza spitalizării avocatului Jerome Lavrilleux, protagonist al dosarului care a cauzat deflagraţii în cascadă în interiorul dreptei politice franceze.

Sarkozy este reprezentat de avocatul său istoric, Thierry Herzog. Cei 13 co-acuzaţi au fost prezenţi în sala de judecată.

Fostul şef al statului a anunţat că nu ''se va deroba'' în timpul acestui al doilea proces, dar că nu va asista la audierile care îl privesc. Interogatoriul său este prevăzut în săptămâna care începe cu 14 iunie.

Spre deosebire de ceilalţi 13 co-acuzaţi, judecaţi în special pentru escrocherie sau complicitate, Sarkozy nu este adus în faţa instanţei pentru sistemul de facturi false conceput pentru a masca cheltuielile excesive din campania sa, aşa cum a relata Jerome Lavrilleux într-o surprinzătoare confesiune televizată în 2014.

Însă, potrivit acuzării, Nicolas Sarkozy a permis aceste cheltuieli în pofida mai multor alerte clare cu privire la riscurile depăşirii plafonului şi a beneficiat în mod ''incontestabil'' de frauda care i-a permis să dispună de ''mijloace mult superioare'' celor autorizate de lege: cel puţin 42,8 milioane de euro în total, adică aproape dublul plafonului legal la acea vreme (22,5 milioane de euro).

Jerome Lavrilleux, la acea vreme director adjunct al campaniei lui Sarkozy şi şef de cabinet al liderului UMP, Jean-François Copé, este singurul din partid care a recunoscut faptele. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini rare cu „Șmecherii României” pe Coasta de Azur

2 Bordel în apartamentul unui preot din Bacău...

3 Așa o fi?

4 Numai în Ro se poate întâmpla așa ceva! Cică asta fura curent și are plângere penală!

5 Deputata AUR Anamaria Gavrilă a demisionat din partid!