Franţa: O controversată lege cu privire la manifestaţii, adoptată în parlament

Parlamentul francez a adoptat marţi o lege cu privire la manifestaţii ca urmare a violenţelor care au marcat acţiunile de protest ale 'vestelor galbene', textul vizându-i în special pe manifestanţii radicali, însă aspectele cele mai controversate ar putea fi anulate de justiţie, potrivit AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sesizat, cu câteva zile înainte de adoptarea textului, Consiliul Constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Franţa, responsabilă de validarea constituţionalităţii legilor.

Această sesizare 'va permite ridicarea îndoielilor, a tuturor suspiciunilor', a explicat ministrul de interne Christophe Castaner, exprimându-se în favoarea textului pe care l-a caracterizat drept o 'lege de protecţie'.

Interdicţii preventive de a manifesta - o măsură care a cristalizat criticile -, percheziţionarea manifestanţilor, delictul de a-ţi ascunde faţa: textul adoptat de către majoritatea de dreapta în Senat, după Adunarea Naţională (camera inferioară) în februarie, a fost denunţat drept 'atac la adresa libertăţii' de către stânga şi criticat inclusiv de unii dintre aleşii majorităţii prezidenţiale.

'Acest text nu are nici cel mai mic caracter arbitrar', a dat asigurări Christophe Castaner, subliniind că 'justiţia rămâne garantul ultim al libertăţilor'.

Propunerea legislativă îi viza iniţial pe aşa-numiţii 'black blocs', activiştii anarhişti îmbrăcaţi în negru, implicaţi în acţiuni violente în cadrul manifestaţiilor, şi a fost aprobată pentru prima dată de Senat în octombrie. Guvernul a luat-o însă înapoi în ianuarie pentru modificări, după primele manifestaţii ale 'vestelor galbene', francezii care protestează împotriva politicii sociale şi fiscale a executivului.

Aceste manifestaţii, care au loc în fiecare sâmbătă din 17 noiembrie, au fost în mare parte marcate de violenţe între protestatari şi forţele de ordine. La începutul lunii decembrie, imaginile haosului din Paris şi de pe celebrul Bulevard Champs Elysées au făcut înconjurul lumii.

'Acest text nu vizează 'vestele galbene', ci dimpotrivă, 'cagulele negre'', a subliniat senatorul de dreapta Bruno Retailleau, adăugând că, în opinia sa, 'în centrul textului se află infracţiunea de ascundere a feţei'.

'Este pusă în pericol libertatea de a manifesta', a denunţat la rândul său preşedinta grupului CRCE (comunist), Eliane Assassi, în timp ce ecologista Esther Benbassa a reproşat că dreapta din Senat şi majoritatea prezidenţială, 'mână în mână', 'sfidează marile instituţii internaţionale care au denunţat recent escaladarea violenţelor împotriva manifestanţilor' în Franţa.

Apărătorul drepturilor omului Jacques Toubon a exprimat de asemenea rezerve faţă de noua lege, precizând că este 'clar că această dispoziţie privind interdicţia de a manifesta poate să pară în contradicţie cu principiile noastre constituţionale'.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

3 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …

4 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

5 Acest cretin este membru PSD și bugetar