Franţa: Operaţiuni de poliţie în desfăşurare împotriva a 'zeci de indivizi' din medii islamiste

Franţa: Operaţiuni de poliţie în desfăşurare împotriva a 'zeci de indivizi' din medii islamiste

Poliţia franceză a lansat luni dimineaţă operaţiuni împotriva a 'zeci de indivizi' din mişcarea islamistă, după decapitarea unui profesor, victima unei 'fatwa' (decret religios islamic), a anunţat ministrul de interne Gérald Darmanin, potrivit AFP.

Aceste operaţiuni de poliţie, decise în urma Consiliului de apărare ţinut duminică, au început luni dimineaţă şi vor continua în zilele următoare.

Operaţiunile nu vizează indivizi 'în legătură neapărat cu ancheta' cu privire la asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty la Conflans Saint-Honorine, în regiunea pariziană, ci vor să 'transmită un mesaj: (...) niciun minut de pauză pentru inamicii Republicii', a afirmat Gérald Darmanin.

După asasinatul de vineri, 'mai mult de 80 de anchete' au fost deschise pentru ură în mediul online şi au avut loc arestări, a adăugat ministrul, afirmând că vrea să dizolve câteva asociaţii, printre care Colectivul contra islamofobiei în Franţa (CCIF).

Potrivit ministrului de interne, '51 de structuri asociative vor fi vizitate în cursul săptămânii de serviciile de stat, iar mai multe dintre ele, la propunerea mea, vor fi dizolvate de Consiliul de miniştri'.

CCIF este 'în mod clar implicat' şi 'anumite elemente ne permit să considerăm că este un inamic al Republicii', a adăugat el.

CCIF 'primeşte ajutoare de stat, deduceri fiscale şi denunţă islamofobia de stat', a mai spus ministrul.

Darmanin a mai citat ONG-ul Baraka City, fondat de musulmani cu profil salafist, al cărui preşedinte Driss Yemmou a fost plasat joi sub control judiciar în cadrul unei anchete pentru hărţuire pe reţelele sociale.

Contul de Facebook al asociaţiei este urmărit de peste 715.000 de persoane.

Referindu-se la o 'fatwa' contra profesorului ucis, ministrul i-a avut în vedere în special pe tatăl unei eleve de la colegiul din Conflans Saint-Honorine şi pe militantul islamist radical Abdelhakim Sefrioui. 'Ei au lansat în mod evident o fatwa contra profesorului', a spus Darmanin.

Cei doi bărbaţi fac parte dintre cele unsprezece persoane plasate în detenţie provizorie în ancheta referitoare la atentatul comis vineri de un refugiat cecen în vârstă de 18 ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

5 ...