Franța: Panică pe aeroportul Orly, răbdare și lipsă de informare la bordul avioanelor după atac

Franța: Panică pe aeroportul Orly, răbdare și lipsă de informare la bordul avioanelor după atac

Scenele de panică s-au succedat sâmbătă pe aeroportul parizian Orly după ce un bărbat a fost împușcat mortal când a atacat o patrulă militară din dispozitivul antiterorist, în timp ce pasagerii blocați la bordul avioanelor nu primeau niciun fel de informații, transmite EFE.

Tânăra Lena Tillman tocmai aterizase pe aeroportul Orly din Barcelona la un sfert de oră după producerea atacului, la ora locală 8:30 (7:30 GMT). "Ne ridicasem ca să ne recuperăm lucrurile când comandantul ne-a informat că a avut loc un incident terorist și că terminalul este închis, motiv pentru care nu ne-a lăsat să coborâm din avion", a declarat pentru EFE, din avion, tânăra din Barcelona, care se temea că nu va reuși să ajungă la concertul pentru care venise până în capitala Franței.

Ore bune aproape că nu au primit niciun fel de informații. "Nu știam ce se întâmplă, oamenii erau speriați și tot ce ni se spunea era să ne păstrăm calmul", a declarat tânăra în conversația telefonică cu EFE. Patru ore le-au luat autorităților aeroportuare până să înceapă să împartă câte ceva de mâncare pasagerilor blocați în avioane, și tot atunci pasagerii care se aflau în terminalul vest au început să fie debarcați. Tânăra intervievată de EFE a declarat că a încercat să aibă răbdare. "Nu puteam face nimic, așa că cel mai bine era să stăm liniștiți", a spus ea.

În terminalul sud, unde a avut loc atacul, situația a fost mai tensionată, scrie agenția de presă spaniolă. Martorii descriu scene de panică, oameni care fugeau haotic pe coridoare, pasageri refugiați în toalete sau în magazine, care își abandonaseră bagajele.

O vânzătoare de la unul dintre magazinele din aeroport a declarat pentru BFMTV că a vorbit cu agresorul înainte ca acesta să fie împușcat mortal. Femeia a spus că bărbatul avea o armă și că a încercat să atace o patrulă de militari. Individul îi ținea pistolul la tâmplă femeii militar pe care a atacat-o, în timp ce camarazii femeii din patrula Armatei Aerului își îndreptaseră la rândul lor armele în direcția bărbatului.

Femeia susține că a încercat să-l convingă pe bărbat să renunțe, dar fără succes. Individul continua să țină pistolul în mână, moment în care agenții au tras. Martorii au declarat că au auzit trei focuri de armă. Potrivit Ministerului de Interne francez, nimeni nu a fost rănit. În câteva minute, poliția a început o operațiune-fulger de evacuare a celor două terminale.

"În avion ne-au spus că va mai dura până când vom fi debarcați deoarece căutau explozibili. Pe de-o parte așa ceva te sperie, iar pe de altă parte te înarmezi cu răbdare", a povestit Lena. De la hubloul ei, pasagera a văzut cum autoritățile aeroportuare începeau să evacueze avioanele din jur. Dar mai înainte de evacuare, agenți de poliție pătrundeau în fiecare aparat pentru a-l verifica.

Pasagerii au fost extrem de critici cu privire la măsurile de securitate. "Cum a fost posibil ca cineva să intre cu un pistol în aeroport?", se întreba retoric vânzătoarea intervievată de BFMTV.

Unul dintre pasagerii blocați pe terminalul vest al aeroportului Orly a fost candidatul prezidențial Nicolas Dupont-Aignan, care a descris pe Twitter situația din interiorul aeroportului: "În Orly-Vest, niciun fel de membru al serviciului de securitate, niciun agent, pasageri lăsați în voia sorții. Nicio informație". Politicianul, de orientare naționalistă, a profitat de situație pentru a-și face campanie: "Mai mult ca oricând, este nevoie să menținem starea de urgență și să consolidăm efectivele de securitate!", a mai scris el pe Twitter.

Circa 3.000 de persoane au fost evacuate în doar câteva minute, multe dintre ele fiind conduse în spatele perimetrului de securitate stabilit în jurul aeroportului, alții direct spre piste, unde a fost creat un centru de asistență provizoriu. Orly, al doilea aeroport ca mărime din Franța după Paris-Charles de Gaulle (Roissy), operează curse către 55 de țări și a înregistrat 31 de milioane de pasageri în 2016.

Cât despre individul care a fost împușcat mortal, potrivit postului France Info, ar fi vorba despre un cetățean francez în vârstă de 39 de ani. Poliția a efectuat percheziții la domiciliul acestuia din localitatea Garge les Gonesse (nordul Parisului), din departamentul Val d'Oise. Televiziunea BFMTV a relatat că bărbatul se afla în evidențele poliției pentru infracțiuni de drept comun și pentru trafic de droguri. Însă bărbatul ieșise recent din închisoare, iar serviciile de informații îl luaseră în vizor pentru o presupusă radicalizare.

Acest nou atac survine într-un moment în care Franța se confruntă cu o amenințare teroristă fără precedent de mai bine de doi ani, amintește AFP. Atacul de pe Orly are loc la o lună și jumătate după o agresiune care a vizat un grup de militari de la muzeul Luvru din inima Parisului. Un egiptean de 29 de ani a atacat militari cu maceta, aruncându-se asupra patrulei în timp ce strica "Allahu Akbar". Totodată, incidentul se petrece tocmai când Belgia se pregătește să comemoreze un an de la atentatele de la 22 martie din aeroportul și metroul din Bruxelles, soldate cu 32 de morți.

De la atentatele din noiembrie 2015 din Paris și din regiunea pariziană, care au făcut 130 de morți, în Franța a fost decretată starea de urgență, prelungită în mai multe rânduri și care ar urma să rămână în vigoare până la 15 iulie. Joi, după explozia unei scrisori-capcană la sediul din Paris al Fondului Monetar Internațional (FMI), președintele francez François Hollande a apreciat că acest incident nu face decât să justifice menținerea stării de urgență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu