Franţa: Parlamentul francez a adoptat un proiect de lege controversat împotriva urii online

Franţa: Parlamentul francez a adoptat un proiect de lege controversat împotriva urii online

Parlamentul francez a adoptat miercuri un proiect de lege controversat care urmăreşte să combată discursul urii în mediul online, ai cărei detractori susţin că le va oferi marilor platforme o putere sporită de cenzură, relatează AFP.

Potrivit deputaţilor majorităţii prezidenţiale, iniţiatorii proiectului, "materialele care instigă la ură, deja mult prea prezente pe internet, au explodat în ultimele săptămâni" în timpul izolării şi "ne arată, încă o dată, urgenţa de a reglementa reţelele sociale".

Pe model german, platformele şi motoarele de căutare vor fi obligate să retragă în 24 de ore materialele "vizibil" necorespunzătoare, în caz contrar riscând să fie condamnate la amenzi de până la 1,25 milioane de euro.

Sunt vizate actele de incitare la ură, violenţa, injuriile cu caracter rasist sau chiar religios.

Senatul dominat de opoziţia de dreapta a fost împotriva acestei măsuri. "Nici nu se pune problema să transferăm drepturi poliţieneşti asupra libertăţii noastre către GAFA" (Google, Amazon, Facebook şi Apple), potrivit liderului senatorilor LR (dreapta), Bruno Retailleau.

Extrema-stângă şi extrema-dreaptă au criticat de asemenea riscul unei "cenzuri automate".

Votul a survenit în contextul în care deputata Laetitia Avia, iniţiatoarea textului, a fost acuzată de jurnalul online Mediapart de "umilirea în mod repetat" şi de "afirmaţii cu conotaţie sexistă, homofobă şi rasistă" la adresa a cinci foşti colaboratori parlamentari.

Deputata de Paris, care susţine că acuzaţiile sunt "mincinoase", a spus că va depune plângere pentru defăimare.

Parlamentara de 34 de ani, de profesie avocat, urmăreşte prin propunerea de lege, al cărei parcurs legislativ a început în urmă cu mai mult de un an, "sfârşitul impunităţii" online.

Marile companii digitale şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea luptei împotriva urii online, însă obligaţia retragerii materialelor "ilicite" în maxim 24 de ore stârneşte îngrijorare. Obligaţia ar însemna că platformele trebuie să ia decizii foarte rapid, cu riscul unei serii de polemici şi conflicte juridice.

Dincolo de asta, textul de lege prevede o serie de noi constrângeri pentru platforme: transparenţa asupra mijloacelor implementate şi rezultatelor obţinute, cooperare mai mare în special cu justiţia, atenţie sporită asupra minorilor.

Totul va fi controlat de Consiliul Superior al Audiovizualului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

3 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

4 VIDEO Demonstrație de forță a MApN?

5 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!