Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron a discutat cu omologul chinez Xi Jinping despre subiecte de actualitate

Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron a discutat cu omologul chinez Xi Jinping despre subiecte de actualitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping au avut vineri o lungă discuţie telefonică în care au abordat subiecte de actualitate pe agenda internaţională, precum gestionarea pandemiei COVID-19, a ajutorului pentru Africa şi a problemelor legate de climă şi biodiversitate, a anunţat Palatul Elysée, transmite AFP.

În timpul convorbirii, Macron a abordat, de asemenea, situaţia din Hong Kong, a informat administraţia prezidenţială franceză fără a oferi detalii suplimentare, în contextul în care China se află sub o presiune tot mai mare din partea statelor occidentale pentru a renunţa la impunerea unei noi legi privind securitatea naţională în provincia autonomă Hong Kong.

Marea Britanie, Statele Unite, Australia şi Canada şi-au exprimat public temerile în legătură cu acest subiect, iar ministrul britanic pentru afaceri externe Dominic Raab a cerut marţi Beijingului să renunţe la această lege.

Referitor la gestionarea pandemiei COVID-19, preşedintele Franţei a subliniat "rolul esenţial şi inconturnabil al OMS", precum şi importanţa iniţiativei internaţionale Act-A privind diagnosticarea, tratamentele, vaccinul şi sprijinul acordat sistemelor de sănătate. A reamintit, de asemenea, importanţa moratoriului privind datoriile ţărilor africane cele mai fragile în cadrul G20 şi "necesitatea de a i se oferi acestuia cât mai curând o traducere multilaterală concretă".

În final, preşedintele Emmanuel Macron a amintit următoarele summit-uri în domeniul mediului planificate să fie organizate în China la sfârşitul anului 2020 sau la începutul anului 2021 (COP15 pentru biodiversitate şi COP26 pentru climă) şi "şi-a exprimat disponibilitatea de a continua alcătuirea agendei concrete în următoarele luni împreună cu China" pentru aceste două reuniuni.

Şeful statului francez şi-a exprimat speranţa că aceste priorităţi "vor fi în centrul definirii, în lunile următoare, a unui parteneriat ambiţios şi echilibrat între Europa şi China", în continuarea reuniunii la nivel înalt organizată la Paris în martie 2019.

Preşedintele francez a mai abordat cu Xi Jinping posibilitatea unei noi date pentru organizarea summit-ului UE-China, programat iniţial pentru 14 septembrie la Leipzig (Germania), dar care a fost amânat.

Acest schimb telefonic de opinii are loc după o perioadă de tensiuni între Paris şi Beijing. La mijlocul lunii aprilie, ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian l-a convocat pe ambasadorul chinez în Franţa după publicarea pe site-ul ambasadei a unui lung articol care acuza personalul unităţilor de cazare pentru persoanele în vârstă dependente (Ehpad) pentru că "a lăsat rezidenţii să moară de foame şi boli". "Dorim să fim respectaţi aşa cum doreşte şi China, la rândul ei" să fie respectată, a declarat la acel moment şeful diplomaţiei franceze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina