Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron îl decorează pe "vânătorul de nazişti" Serge Klarsfeld, refugiat din România

Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron îl decorează pe "vânătorul de nazişti" Serge Klarsfeld, refugiat din România

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a decorat luni cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare pe "vânătorul de nazişti" Serge Klarsfeld şi cu Ordinul Naţional pentru Merit pe soţia acestuia, Beate Klarsfeld, transmite AFP.

La eveniment, marcat printr-o ceremonie intimă cu familia şi prietenii apropiaţi, a asistat şi marele rabin al Franţei, Haim Korcia.

Preşedintele Macron a reamintit printr-un discurs povestea vieţii lui Serge Klarsfeld, născut în 17 septembrie 1935, la Bucureşti.

Klarsfeld a scăpat ca prin minune de Gestapo în 1943 la Nisa, unde se refugiaseră părinţii săi. A obţinut cetăţenia franceză în 1950 şi a studiat istoria şi ştiinţele politice la Paris. S-a căsătorit în 1963 cu Beate, născută Kunzel, nemţoaică protestantă care refuză să uite responsabilitatea Germaniei pentru genocid.

Timp de peste o jumătate de secol, soţii Klarsfeld au luptat pentru recunoaşterea Holocaustului şi pentru judecarea criminalilor nazişti şi a complicilor acestora din regimul de la Vichy - statul francez care a colaborat cu ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial. Fiica lor, Lida, spune că "ar fi fost imposibil ca unul din ei să reuşească fără celălalt".

Karl şi Beata Klarsfeld au identificat şi demascat mulţi şefi ai poliţiei naziste din Franţa, printre care Kurt Lischka - comandantul Gestapo din Paris, sau Klaus Barbie, celebrul "călău din Lyon", pe care l-au urmărit din 1971 până în 1983. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”