Franţa: Preşedintele Macron acceptă demisia ministrului de interne Collomb

Franţa: Preşedintele Macron acceptă demisia ministrului de interne Collomb

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acceptat marţi demisia ministrului de interne, Gérard Collomb, pe care o respinsese luni, informează AFP.

Collomb îşi anunţase pe 18 septembrie plecarea din guvern anul viitor, pentru a candida în 2020 la un nou mandat de primar al oraşului Lyon - funcţie pe care a deţinut-o din 2001 până în 2017. Anul trecut, el a renunţat la post pentru a face parte din guvernul de centru, după ce a fost practic primul membru important al Partidului Socialist care a părăsit rândurile acestuia pentru a face parte din mişcarea nou-înfiinţată a lui Macron, când acesta se pregătea pentru campania electorală. Intenţia sa de a rămâne ministru de interne până după alegerile europarlamentare din mai 2019 a fost criticată atât de opoziţie, cât şi din interiorul ministerului.


Foto: (c) YOAN VALAT / EPA


După ce preşedintele i-a respins demisia, ministrul a declarat marţi cotidianului Le Figaro că îşi menţine intenţia. După câteva ore de incertitudine, preşedinţia franceză a confirmat pentru AFP că şeful statului "a acceptat demisia lui Gérard Collomb şi i-a cerut prim-ministrului să asigure interimatul până la numirea unui succesor".

Prima decizie a premierului Édouard Philippe ca ministru de interne interimar a fost anularea unei vizite oficiale în Africa de Sud, programată pentru joi şi vineri.

Potrivit unei surse citate de AFP sub rezerva anonimatului, primarul din Lyon, Georges Képénékian, care confirmase pentru Le Figaro că este gata să îi cedeze locul lui Collomb, a demisionat marţi seara. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...