Franța: Procuratura compară anumite metode ale lui Nicolas Sarkozy cu ale unui "infractor" (presa)

Franța: Procuratura compară anumite metode ale lui Nicolas Sarkozy cu ale unui "infractor" (presa)

Procuratura Națională Financiară (PNF) din Franța a cerut condamnarea lui Nicolas Sarkozy pentru "corupție" și "trafic de influență" în scandalul interceptărilor, comparând unele metode ale fostului președinte cu ale unui "infractor experimentat", a dezvăluit sâmbătă cotidianul Le Monde, citat de AFP.

La 5 octombrie, procurorul a intentat un proces împotriva fostului șef de stat, precum și avocatului său și unui fost magistrat.

În acest rechizitoriu de 79 de pagini, consultat de Le Monde, PNF apreciază că "există acuzații suficiente împotriva lui Nicolas Sarkozy și Thierry Herzog (avocatul său) că au comis fapte de corupție și trafic de influență active pentru care au fost trimiși în judecată".

La originea afacerii, interceptări telefonice ale fostului președinte ordonate într-o altă anchetă, cea privind acuzațiile de finanțare din partea regimului libian a campaniei sale din 2007.

Cu această ocazie, anchetatorii au realizat că fostul șef de stat și avocatul său comunicau de pe telefoane mobile cumpărate sub identitate falsă, în special un anumit Paul Bismuth pentru Nicolas Sarkozy: "un mod de operare cel mai adesea utilizat de infractori experimentați căutând să dejoace supravegherea judiciară", a subliniat PNF.

În opinia Procuraturii, conversațiile înregistrate arată că Nicolas Sarkozy a încercat să obțină, în 2014, prin intermediul avocatului său, informații secrete de la un înalt magistrat al Curții de Casație, Gilbert Azibert, într-o procedură în care cerea restituirea agendelor sale confiscate în dosarul Liliane Bettencourt, moștenitoarea imperiului de cosmetice L'Oréal. O afacere care s-a soldat cu neîncepere urmării penale pentru Sarkozy în 2013.

Sarkozy și Herzog "au vorbit frecvent despre mijloacele de a obțină un avantaj din prezența în cadrul Curții de Casație a unui înalt magistrat care le era devotat, repede identificat ca fiind Gilbert Azibert", potrivit PNF.

Aceasta din urmă "a încercat să obțină un avantaj din această situație solicitând, și obținând, ca recompensă și în contrapartidă, intervenția lui Nicolas Sarkozy în sprijinul candidaturii sale pentru un post judiciar în Monaco", a adăugat Procuratura.

Avocații au la dispoziție o lună pentru a răspunde solicitărilor Procuraturii, ultima etapă înainte de ordonanța de începere sau de neîncepere a urmăririi penale.

Solicitați de AFP, avocații lui Nicolas Sarkozy și Thierry Herzog nu au dorit să facă niciun comentariu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii